Suyun Etrafında, Avlular Arasında

Kashef Chowdhury/URBANA tasarımı Satkhira Friendship Hastanesi, içinde konumlandığı kırsal peyzaja avluları ve tuğla duvarlarıyla yerleşiyor.

Hastane, birkaç yıl önce meydana gelen etkili bir kasırgayla yıkıma uğrayan, kırsal bir bölgede yer alıyor. Alçak yapılar ve sazdan evlerle bezeli bu doğal ve tayfunla harap olmuş peyzajda konumlanan bir arsa, yerel bir hayırsever tarafından Friendship’e bağışlandı.

İnşa edilen seksen yataklı hastane kampüsü, nehir kıyısındaki Bengal peyzajının güçlü bir soyutlamasından esinleniyor. Vaziyet planı düzeni verim, mimari tasarım ise rasyonalite üzerine kurulu. Bir dizi avlu doğal havalandırma sağlarken, rüzgar gölgesindeki alanlara ameliyathane gibi klimalı mekanlar yerleştirildi. Tüm odalara ve muayenehanelere direkt ve endirekt güneş ışığının ulaşması ayrıntılı olarak çalışıldı.

Tasarımın ilk aşamalarında geliştirilen yatan hasta ve poliklinik bölümlerini ayırma ihtiyacı, lineer arsayı ikiye böldü. Çeşitli noktalardaki erişim kontrolü, aksi takdirde birbirine bağlı olarak düşünülen avlulardan oluşan bir kampüs olarak tasarlanan kompleks için giderek daha önemli bir faktör haline geliyordu. Çözüm bir erişim engeli olmalıydı, ancak görsel süreklilik de korunmalıydı. Bu nedenle, yağmur suyunu toplarken ve bir iç peyzajı canlandırırken erişimi kontrol ederek arsayı boydan boya geçen bir kanal projeye eklendi. Her iki uçta da toplanan suyu tutan iki büyük tank yer alıyor ki bu tuzlu yeraltı sularının pratik amaçlar için kullanılamaz olduğu bir bölgede değerli bir kaynak.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL