Tarihi İzleri Mekanlaştırmak
Ayşen Savaş, Can Aker ve Onur Yüncü’nün Ankara’da tasarladığı Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, tarihi yapı izlerinin korunmasıyla kurgulanıyor. Sergi ve altyapıya dair tüm mekanlar, tarihi duvar izlerinin etrafında oluşturulmuş.
Ankara Kalesi’nde yer alan Erimtan Müzesi’ni oluşturan üç tarihi evin dış mekan algısını kentsel ve mimari ölçeklerde koruyarak iç mekanda bütüncül bir tasarım anlayışı geliştirdik. Eski ve yeni arasındaki kesin çizgiyi, Ankara’ya özgü malzemelerle vurguladık; doğal Ankara taşı ve brüt betonarme yüzeyler bu gerilimli çizginin okunmasına araç oluşturdu. Tarihi ev kalıntılarından bugüne kalan dış duvarları, müze işlevlerini barındıran ve derinliği olan mekanlar olarak ele aldık ve tüm servisle altyapı birimlerini bu mekanlarda konumlandırdık. Müze ana girişinin, hediye dükkanının, vestiyerin ve asansörün yer aldığı güney duvarı koleksiyonun seçilmiş eserlerinin sergilendiği asma kata açılıyor. Dolaşım, bir alt katta yer alan kalıcı sergi mekanları ve toprak altında yer alan geçici sergi hacimleri ile devam ediyor. Güney duvarı aynı zamanda alt katlarda mutfak, depo ve ıslak hacimleri de içine alıyor. Genişletilen kuzey duvarınıysa bir arkeoloji kütüphanesi olarak tasarladık. Doğu ve batı duvarlarının içinde ve dışında yer alan nişler, alışılmış sergileme vitrinlerini yorumlayarak güncel "spolialara" dönüştürüyor. Kendi bağımsız girişleri ile müze etkinliklerini destekleyen çok amaçlı salon, kafe ve atölye mekanları gerektiğinde sergi mekanlarına dönüştürülebiliyor. Tüm bu işlevlerin açıldığı kentsel teras, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Müzesi ve Erimtan Müzesi’ni birleştiren “müze yolu” ile yeniden tanımlandı.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Yalın Kübik
-
Stüdyo Eğitiminde Reddimiras Mümkün mü?
Stüdyodan Notlar'da bu ay Haluk Zelef modern mimarlık mirasının ve yerel uygulamalarını yerinde görüp deneyimlemenin tasarım stüdyosuna katabileceklerini kaleme aldı.
-
Yüzen Geçit
-
İçerikten Tasarıma – Tasarımdan İçeriğe
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Modernliğin Kurucu Paradoksu ve Yeniden Yapılanan Müzeler
Herkesin bildiği gibi kamu müzeleri bürokrasiye bağlıdır. Yönetiminde görece bir süreklilik olsa da, kadrolaşma atamalarla gerçekleşir. Bağımsız bir yürütme organı, küratoryel yapıları yoktur.
-
Mekanın Farklı Açıları