Toplumsal Eşitsizlikler Karşısında Sosyal Tasarımın Gücü
Cooper Hewitt, Smithsonian Tasarım Müzesi, sosyal tasarıma odaklanan serisindeki üçüncü sergisini “By the People, Designing a Better America” başlığı altında düzenliyor. Sergi, tasarımın Amerika’daki yoksulluk ve sosyal eşitsizliğe nasıl etkili bir şekilde cevap verdiğini inceliyor. Sosyal, ekonomik ve çevresel alanlarda yaşanan güncel problemlerin üzerine, özellikle ötekileştirilmiş ve yetersiz hizmet alan toplumları odağa alarak eğiliyor. Sergide; insanların eğitime, yiyeceğe, sağlık hizmetlerine ve karşılanabilir konutlara ulaşımını genişleten; sosyal ve ekonomik katılımı artıran; iyileştirilmiş alternatif ulaşım seçenekleri sunan; doğal ve yapılı çevre arasında arazi kullanımına dengeli bir yaklaşım getiren 60 kadar tasarım projesine yer veriliyor.
Müzenin sosyal tasarımlar küratörü Cynthia E. Smith sanayi sonrası dönemi yaşayan şehirlere, doğal afetlerden etkilenen kentlere, büyüyen şehirlere ve yoksulluğun hüküm sürdüğü bölgelere ziyaretler gerçekleştirmiş. Bu araştırma süreci sonunda ise 30 farklı eyaletten ve üç farklı yerli topluluktan 400 potansiyel proje tespit edilmiş. Farklı organizasyonlar, yerel tasarımcılarla ve topluluk üyeleri ile tanışan Smith’in araştırması ise farklı sorular etrafında şekillenmiş: Yoksulluk nerede var? Neden yoksulluk oranları artıyor? Bu durumdan en çok etkilenen kitle ve topluluklar kimler? Tasarım üzerinden yenilikçi ve sistematik yaklaşımlar geliştiren kişiler, organizasyonlar ve ağlar hangileri? Yerel, bölgesel ve ölçeklendirilebilir tasarım çözümleri neler?
Aynı başlıkla hazırlanan kitap ise hem formatı hem de içeriği ile bir el kılavuzu oluşturuyor. Projeleri ayrıntılı bir şekilde anlatan kitapta derinlemesine yazılar ve yeni yaklaşımlar geliştiren tasarımcılar ile mimarlarla yapılan röportajlar da bulunuyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Makine Hatıraları: Uzay
-
Kriz Dönemlerinde Sosyal Tasarım
Sosyal tasarım pratiklerine dair genel bir retrospektif anlatıyla 21. yüzyıla dair yerel bir okuma.
-
Pritzker Ödülleri, Venedik Bienali ve Mimarlığın Marka Değeri
Lerzan Aras, mimarlığın toplumla ilişkisinin dönüşümünü ve bu yaklaşımın kurumsallaşmasında bienal ve ödüllerin üstlendiği rolü kaleme alıyor.
-
Koronavirüs Pandemisinde Sosyal Tasarım
Sosyal tasarım içinde bulunduğumuz kriz ve ardından yeniden kurulacak toplumsal ilişkiler için neler öneriyor?
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi VEKAM desteğiyle gerçekleşen “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933” araştırma sergisinin küratörleri ve aynı adlı kitabın editörleri Ali Cengizkan ve N. Müge Cengizkan’ın üç gün boyunca konuşarak ve yazarak gerçekleştirdikleri söyleşi, erken Cumhuriyet dönemi Ankarası üzerine özgün bulgular ve yeni tartışma alanları sunan çalışmayı aydınlatmayı hedeflemekte.
-
Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-1933
-
Mekanın Farklı Açıları
-
Galerideki Fil
Melis Uğurlu, müze ve galerilerin dönüştüğü beyaz küpün neden olduğu yorgunluğu, kapsayıcı ve katılımcı bir yaklaşımla geride bıraktıran Elephant West deneyimini yazdı.