Uğrak Mekan

Jetonlu oyun makineleri, mekan tasarımı ve renk kullanımıyla gerçek ve kurguyu iç içe geçiren restoran, müdavimleri olan bir ortam yaratmayı amaçlıyor.

İçinde bulunduğu mahallenin canlı bir merkezi olması hedeflenen Button Mash, arcade oyunları (metalik jeton ile çalışan salon makineleri) ve yaratıcı mutfağın bir araya getirildiği tasarımıyla tüm yaşlara yönelik bir mekan.

Projenin yer aldığı Sunset Bulvarı’ndaki şerit tipi alışveriş merkezinin bulunduğu mahalle, zengin bir geçmişe sahip ve yakın zamanda bir dönüşüm geçirmiş. Tasarımın kökleri de Los Angeles odaklı zaman dilimlerine uzanıyor. İşverenlerin 1980 ve 1990’lı yıllara ait eşya ve arcade oyunları koleksiyonu yapmalarının da tasarıma etkisi olmuş. Bu yılların malzeme ve renkleri, kara film klasiklerinde de kendini bulan yerel uğrayıp-çıkma hissiyle birleştirilmiş. Mimarlar, bu ilham ve etkileri, deneyimi zamansızlaştırmak adına postmodern tasarım ve popüler kültür referanslarıyla da iç içe geçirdiklerini belirtiyor.

Button Mash, design bitches, restoran, iç mekan
Arcade oyun makineleri, cephe boyunca ve barda oturma birimleri
Oyun alanından bar bölümüne bakış
Oyunların arasında yerleştirilmiş oturma birimleri
Arcade oyun makineleri ve bar bölümleri
Ahşap panel üzeri boyamalar, renk ve desen kurgusuyla iç mekan
Giriş bölümü, arkada duvar kağıdı tasarımı
Plan

Dış cephenin rengi, Sunset Bulvarı’nın bu kısmının işareti olan parlaklığıyla tanıdık. Tasarımcılara göre şeffaflık, yansıma ve örüntülerle kurulan dolaşım ziyaretçiyi, elle boyanmış talavera seramiklerinden geçirip sanatçı Joseph Harmon tasarımı duvar kağıtlarıyla dolu “uhrevi” bir tünele getiriyor; dolaşım bir deneyime, kaleydeskop benzeri bir yolculuğa dönüşüyor.

Birbirini gören ve geometrik olarak da içe içe geçen üç farklı alandan oluşan 90 kişi kapasiteli plan şemasının her bir bölümünde, etkileşime ve deneyim paylaşımına teşvik etmesi niyetiyle çeşitlendirilmiş oturma birimleri bulunuyor. Bar mekanıyla parçalarını kesiştiren mekanda, devetüyü rengi vinil ve kontrplak panel kaplama, marmelyum (cila gerektirmeyen, doğal içerikli zemin kaplaması), koyu kahve renk gibi seçimler, kara film gizemine ve geçmişin “uğrak yer”lerine de selam veriyor. İç mekan detayları pirinç, meşe odunu ve marmelyum kullanımı, ahşap panel üzeri boyama, selüloz esaslı yalıtım panelinden (homasote) üretilmiş üç boyutlu tavan desenleri ve piramit akustik sünger üzerine el yapımı sanat işleri gibi uygulamalarla hem yerelin gerçekliğini hem de kurgulanmış etkileri aynı anlatının içine sokmaya gayret ediyor.

Etiketler: