Venedik Bienali Altın Aslan Ödüllerinin Sahipleri Belli Oldu
15.Venedik Mimarlık Bienali kapsamında farklı kategorilerde verilen Altın Aslan ödülü kazananları açıklandı. İspanya’nın “Unfinished” adlı pavyonu bienalin en iyi ulusal pavyonu seçilirken, Gabinete de Arquitecture da ödülü sergi tasarımıyla en iyi katılımcı kategorisinde aldı.
Iñaqui Carnicero ve Carlos Quintáns tarafından küratörlüğü yapılan İspanya pavyonu, ekonomik krizden sonra ülkede oluşan yeni mimari anlayışı sergiliyor. Sergiyi oluşturan bölümler 80 farklı yapı örneğini incelemeye sunuyor ve dikkati bu tamamlanamayan yapılar üzerine çekerek, yeni tasarım stratejilerine dönüşebilecek durumları keşfetmeyi amaçlıyor. Pavyona ödülü vere jüri ise tasarımı, yükselen mimarlar tarafından üretilmiş olan ve malzemenin getirdiği kısıtlamaların yaratıcılık ile nasıl aşılabileceğini gösteren işleri az ve öz bir şekilde bir araya getiren bir çalışma olarak niteliyor.
Paraguaylı mimarlık ofisi Gabinete de Arquitecture ise ana pavyonda ziyarete açılan sergi tasarımı ile en iyi katılımcı ödülünü aldı. Sergi, erişimi en kolay iki kaynak olan tuğla ve vasıfsız iş gücünü kullanarak aslında neler başarılabileceğini göstermeyi amaçlıyor. Solano Benítez, Gloria Cabral ve Solanito Benítez tarafından gerçekleştirilen tasarım basit malzemelerin, strüktürel anlamda akıllı yöntemler ve elde olan iş gücü ile harmanlanması ve böylece mimarlığı yeterince hizmet alamayan toplumlara götürebilme fikriyle öne çıkıyor.
Nijeryalı mimar Kunlé Adeyemi ve ofisi studio NLÉ ise Makoko Yüzen Okul projesiyle Gümüş Aslan ödülünü kazandı. Jüri projeyi, eğitimin önemini vurgulayan güçlü bir sunum olarak niteledi. Japonya ve Peru pavyonları ile İtalyan mimar Giuseppina Grasso Cannizzo da özel mansiyon ödülüne layık görüldü. Daha önce açıklandığı üzere Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı ödülünü kazanan Brezilyalı mimar Paulo Mendes da Rocha’ya da düzenlenen törende ödülünü aldı.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
MimED 2020 Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri
-
Pritzker Ödülleri, Venedik Bienali ve Mimarlığın Marka Değeri
Lerzan Aras, mimarlığın toplumla ilişkisinin dönüşümünü ve bu yaklaşımın kurumsallaşmasında bienal ve ödüllerin üstlendiği rolü kaleme alıyor.
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Acaba Size “Antroposen” Yerine “Antreposen” Diyebilir Miyim?
Eğer mimari kararların da ekosisteminden söz ediyorsak, aradaki farkı ortaya koyan bir mimari eylemsellik, süreci bütünüyle bambaşka bir modele sıçratacak bir kurgulama potansiyeline sahip.
-
17. Venedik Mimarlık Bienali'nde Türkiye Pavyonu’nda Yer Alacak Proje Belirlendi
-
Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Bienaller
16. İstanbul Bienali’nin, doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkili olduğu halk sağlığı problemlerini bertaraf etmesi için, asbestli mekanları terk-i diyar eylemesi tek başına yeterli olmayabilir.
-
17. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu İçin İkinci Aşamaya Seçilen Projeler Belli Oldu
-
Venedik Bienali 17. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu için Açık Çağrı