VitrA ile Kentin Hayalleri 17 Ekim’de Denizli’ye Konuk Oluyor

VitrA'nın katılımcı ve özgün tartışma dizisi VitrA ile Kentin Hayalleri'nin 8. etkinliği Denizli’de düzenlenecek. “Kent Merkezini Mimarlıkla Yeniden Kurgulamak” teması çerçevesinde Denizli’nin hayallerinin tartışılacağı program, 17 Ekim Salı günü saat 18.30'da Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleştirilecek. Müge Cengizkan’ın koordinatörlüğünü, Yekta Kopan’ın ise moderatörlüğünü üstlendiği programda, Denizli’nin hayalini tartışacak konuşmacılar ise Faruk Göksu, Nevzat Sayın ve İbrahim Şenel olacak.

Denizli, Ege’nin Anadolu’ya geçiş bölgesinde, sanayisi, turizmi ve arkeolojik değerleriyle öne çıkan bir kent. Kente karakterini veren en üst doku olarak Osmanlı ama özellikle Cumhuriyet dönemi mimari katmanını özverili biçimde koruma mücadeleleri göze çarpıyor. Son dönem tartışmaları ise genelde kent merkezi üzerinde yoğunlaşıyor. Denizli’ye özgü kent morfolojisinde, kentin “merkezi” bölgesinden çok, Denizli Garı’ndan Atatürk Stadyumu’na bükülerek ilerleyen bir “kentsel omurgadan” söz etmek mümkün: Bu omurga, üzerinde kentin belirgin odak noktalarını taşıyor. Kente özgülüklerden, kentin kendi pratiklerinden, ekonomi döngüsünden ve kültürel kimliğinden beslenen kültür eksenli bir dönüşümünün odağı ve yaşanabilir bir kent merkezi, önemli bir gereksinim olarak bir adım öne çıkıyor. Denizli turizminin temelini oluşturan kentin çeperindeki Hierapolis, Laodikeia ve Pamukkale’ye gelen ziyaretçileri kentin merkezini de görmeye teşvik edecek ama hepsinden önce kentliye gece-gündüz hizmet edecek kentsel ve mekansal düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.

Mimarlık her zaman yapmak ya da inşa etmek üzerine kurulu değil. Mekansal pratiklerin karşıt ve dönüştürücü pozisyonu, beklentileri doğru algılamak ve iyi yapılı çevreleri kurmak üzere, zaman içinde iyi stratejiler geliştirmiş durumda. Kentin yapılarla oluşan dolulukları da parkla, meydanla, otoparkla yaratılan boşlukları da yeniden kurgulanmayı, hatta azaltma önerilerini bekliyor.

Stadyumdan gara uzanan bu kent omurgası üzerinde bir iyileştirme, canlandırma, yeniden kurgulama yapılmak istendiğinde “iyileştirilebilir yerler” ve “potansiyel taşıyan yerler” nerelerdir? Denizli kent merkezinin yalnızca yönetsel programlarla tanımlanmaması, burada iyileştirici etki yaratacak kente özgü başka hangi işlevler, ihtiyaçlar, programlar olmalıdır? Kent merkezi kültürle nasıl canlanır, nasıl iyileştirilir? Bunun mimari karşılıkları nelerdir? VitrA ile Kentin Hayalleri’nin Denizli programında, konuşmacılar ve katılımcılarla birlikte bu soruların cevapları aranacak.

Etiketler: