Yalın Güç

Eski endüstriyel limana kamusal bir strüktür olarak yerleşen proje, tarihsel ilhamı incelikle dönüştürüyor, müdahalenin basitliği ve dilinin gücüyle seçenekleri çoğaltıyor.

Yakın geçmişinde bir endüstriyel liman olarak çalışan, Hollanda’nın Tilburg şehrinde bulunan Piushaven, son yıllarda artan bir hızla konut bölgesine dönüşüyor. Studio Kwadrat tarafından önerilen kentsel gelişim planı, çoklukla kamusal alan üretimine odaklanıyor ve limanın suyla olan bağlantısını güçlendirecek unsurlar barındırıyor. Bu alan, limanın güneybatı ucuna yerleşen yapı ise bu senaryoya çevreyi kadraja alan bir bakı noktası, kamusal bir mekan olarak eklenmeyi amaçlıyor.

Şehri gezintiye çıkmış tekne ve yatların durağı da olan yapı, kamuya açık seyir terası ve restoran işlevlerini birleştirip liman manzarasına küçük bir müdahale olarak yerleşen bir çelik strüktürden oluşuyor.

Piushaven Liman Pavyonu, Civic Architects, Hollanda, XXI Mimarlık Dergisi
Karşı kıyıdan yapının yerleşimi
Çatının mat siyah, kalın strüktürü ve bakı noktasına çıkış
Çatının mat siyah, kalın strüktürü ve bakı noktasına çıkış
Zeminde içeri çekilerek kamusal kullanıma yer açmış restoran
Üst katta bulunan seyir terası
Su ve yapı arasında yer alan yürüyüş platformu

Limanın merkez iskelesi, tahıl aktarması yapılmak üzere 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş ancak yakın zamanda kamusal etkinliklerin ve boş zaman aktivitelerinin mekanı haline gelmiş. Bugün ise RAK restoranının, aynı zamanda zeminde liman kıyısını da kapsayan bir düzlükle paylaştığı bir alana dönüşmüş durumda. Burada üretilmiş strüktür pek çok açıdan iskelenin niteliğini biçimlendiriyor. Restoran su kıyısına yakın konumuyla ziyaretçilerine manzara sunarken alanının üçte ikisini kamusal kullanıma açık bırakıyor. Çatı strüktürü yağmurdan korurken aynı zamanda seyir terası olarak çalışıyor. Dolayısıyla bu küçük ölçekli mekan, pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapabiliyor.

Yapının tasarımını ise tarihi liman ve onun kendine özgü nitelikleri belirlemiş. Atıl duran siyah kargo gemileri ve sağlam köprüler, liman parkında bir dizi simgesel atfın çıkış noktasını oluşturuyor örneğin; yapının basit şekli, strüktürünün sağlamlığı, mat siyah cephesi, çelik ve ahşap malzemelerin bir aradalığı gibi kararlar da bu atıflarla, arazi ve çevresinin ilhamıyla ilişkilendiriliyor.

Strüktürel platformların şekil ve detayları da bütüncül bir tasarım süreci sonucu olarak, katları ayırmadan güneşten koruma ve çeşitli ihtiyaçların tek bir mimari öğe içinde birleştirilme çabasıyla üretilmiş. Sonuçta basit ve açık bir biçimde, ilham aldığı limanın simgesi haline gelmiş.

Zemin kat planı
1. kat planı
Kesitler
Aksonometrik perspektif
Üst görünüş

Çatının kalın kenarları, strüktür sisteminin yapımındaki bütüncül çözümü biçimlendiren unsur: Limanın tarihi ahşap temeline zarar vermemek adına kolonlar iki metre içeride konumlanıyor. Saçaklar ise seyir terasının, kiriş olarak çalışan ve aynı zamanda terası da taşıyan yekpare çelik korkuluklarından türüyor. Duvarların yokluğu ve sabit bağlantı detayları plan şemasının özgür olmasını sağlarken fazlaca büyük strüktür ile terasın yoğun kullanımını mümkün kılmak da amaçlanmış. Tasarımın basit ama nitelikli dili, Piushaven’e güçlü bir ek yapmanın yolunu açıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: