Yapraklarını Döken Elbise
Birce Özkan’ın “Fall” koleksiyonu, ışığın yoğunluğuna göre tepki veriyor. Işık azaldığı zaman elbisenin içinde yer alan motorlar sayesinde mekanizma harekete geçerek üzerindeki yaprakları döküyor.
“Fall” koleksiyonu, Parsons Tasarım Okulu’ndan mezuniyet projem. Etkileşimli bir giysi olarak tasarladığım proje, içinde yer alan elektronik mekanizmalar ile doğayı taklit ediyor. “Ya sıcaklık aniden artmaya başlarsa ve sonucunda da giysilerimiz kullanılamaz hale gelirse? Giysilerimizin çevre koşullarına bağlı davranma becerileri olsaydı? Giysilerimizin yaşayan organizmalar gibi çevreyi algılama yeteneği olsaydı?” gibi sorularla yola çıktım ve bu sorular, aslında tasarımımın amacını da bulmamı sağladı.
Konsept tasarımında doğadaki mevsimsel değişimlerden ilham aldım. Ağaçların sıcaklık ve ışığa bağlı olarak yapraklarını döken bir iç sistemi var. Yeterli ışık olmadığında klorofil üretmediklerinden enerji tasarrufunu sağlamak ve kış mevsimi boyunca ayakta kalabilmek için yapraklarını döküyorlar. Bu süreci yansıtmak için ben de ışıktan yararlandım. Giysinin arkasında çelik kablolarla birbirine bağlı dört adet motor bulunuyor. Motorlar yine kablolarla birlikte içlerinde yaprakların yer aldığı küçük deliklere bağlanıyor. Işık az olduğu zaman motorlar hızlanıyor, kablolar yana doğru çekiliyor ve yapraklar dökülüyor. Elbisenin renk tasarımında da yine doğadan referans aldım. Ağaçların yaprak dökme zamanındaki renk paletlerini kumaşın dokusunda kullandım.
“Giyilebilir teknoloji” olarak tasarladığım kıyafet, doğa ve onun çevreye verdiği yanıtlardan ilham aldı. Düşen yaprakların güzelliğini yakalamak için taklitlerini kullandım. Koleksiyon, kullanıcısının doğayı takdir etmesini amaçlıyor. Öte yandan sadece işlevsel bir amaca hizmet etmiyor; aynı zamanda teknolojiyi kullanarak sanatsal bir sorgulama sunuyor. Fall’un giyilebilir teknolojide yeni yollar açmasını amaçlıyorum. Modanın ölü bir bez olmak yerine daha kinetik, dinamik ve doğa ile birlikte canlı bir deneyim sunan bir kavram haline gelebileceğini düşünüyorum. Moda, çevresine daha tepki verebilen bir duruma geldiği zaman da insanların kıyafetlerini değiştirmeleri yerine kıyafetlerin kendilerini değiştireceğini düşünüyorum. Bu nedenle Fall, hem bir giysi hem de çevresel verilerle teknolojiyi kullanan bir tasarım.
İlgili İçerikler:
-
Tailong Bank Teknoloji Yazılım Geliştirme Ofisi
-
Furnishings & Design İstanbul: Tasarım ve Üretim Arasındaki Köprü
19-21 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan Furnishings & Design İstanbul, mobilya, tasarım ve endüstriyel üretim dünyasını bir araya getiriyor. Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) desteğiyle MOS Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen bu etkinlik, iç mekân tasarımına dair yenilikçi ve özgün ürünlerin sergilendiği, verimli ve yaratıcı ilişkilerin kurulabileceği bir platform sunmayı hedefliyor. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Furnishings & Design İstanbul'un kapsamı, hedefleri ve sektöre getireceği yenilikler hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Fuar alanının tasarımını üstlenen ABRA Design Studio'nun Kurucu Ortağı Cem Cemal Çobanoğlu ise tasarım sürecini ve etkinliğe özgü mekânsal konseptlerin arkasındaki yaklaşımları anlattı.
-
Yapay Zekâ ve İnsan: Tasarım Dünyasında Yeni Perspektifler
İnsanlık, her yeni teknolojiyle karşılaştığında benzer korkular yaşamıştır. Sanayi devrimi, internet ve otomasyon süreçlerinde olduğu gibi, yapay zekâ da başlangıçta belirsizlik ve endişe yaratıyor.
-
"Biz"in Hikayesi: Kurgular, Kaygılar ve Uzlaşılar
Düşünmeye başladığımızda yaz aylarının başındaydık. Biz üç kurgucu, İç Mimarlık Birinci Sınıf Proje Stüdyosu yürütücüleri olarak önümüzdeki dönemin kurgusu için masa başına oturduğumuzda, tasarım eğitimi ile hiç tanışmamış “yeni”lerle karşılaşmalarımızı ve muhtemel ortak deneyimlerimizi düşünürdük, hatırlıyoruz.
-
Vadodara'da Butik Stüdyo
-
Tasarımda Etnik Hesaplamalı Yöntem ve Dijital Teknoloji Kullanımı Eğitim Programı Başvuruları Açıldı
-
Binanızı Yapay Zekanın Tasarlamasına İzin Verir Miydiniz?
-
Moda İskelesi