Yapraklarını Döken Elbise
Birce Özkan’ın “Fall” koleksiyonu, ışığın yoğunluğuna göre tepki veriyor. Işık azaldığı zaman elbisenin içinde yer alan motorlar sayesinde mekanizma harekete geçerek üzerindeki yaprakları döküyor.
“Fall” koleksiyonu, Parsons Tasarım Okulu’ndan mezuniyet projem. Etkileşimli bir giysi olarak tasarladığım proje, içinde yer alan elektronik mekanizmalar ile doğayı taklit ediyor. “Ya sıcaklık aniden artmaya başlarsa ve sonucunda da giysilerimiz kullanılamaz hale gelirse? Giysilerimizin çevre koşullarına bağlı davranma becerileri olsaydı? Giysilerimizin yaşayan organizmalar gibi çevreyi algılama yeteneği olsaydı?” gibi sorularla yola çıktım ve bu sorular, aslında tasarımımın amacını da bulmamı sağladı.
Konsept tasarımında doğadaki mevsimsel değişimlerden ilham aldım. Ağaçların sıcaklık ve ışığa bağlı olarak yapraklarını döken bir iç sistemi var. Yeterli ışık olmadığında klorofil üretmediklerinden enerji tasarrufunu sağlamak ve kış mevsimi boyunca ayakta kalabilmek için yapraklarını döküyorlar. Bu süreci yansıtmak için ben de ışıktan yararlandım. Giysinin arkasında çelik kablolarla birbirine bağlı dört adet motor bulunuyor. Motorlar yine kablolarla birlikte içlerinde yaprakların yer aldığı küçük deliklere bağlanıyor. Işık az olduğu zaman motorlar hızlanıyor, kablolar yana doğru çekiliyor ve yapraklar dökülüyor. Elbisenin renk tasarımında da yine doğadan referans aldım. Ağaçların yaprak dökme zamanındaki renk paletlerini kumaşın dokusunda kullandım.
“Giyilebilir teknoloji” olarak tasarladığım kıyafet, doğa ve onun çevreye verdiği yanıtlardan ilham aldı. Düşen yaprakların güzelliğini yakalamak için taklitlerini kullandım. Koleksiyon, kullanıcısının doğayı takdir etmesini amaçlıyor. Öte yandan sadece işlevsel bir amaca hizmet etmiyor; aynı zamanda teknolojiyi kullanarak sanatsal bir sorgulama sunuyor. Fall’un giyilebilir teknolojide yeni yollar açmasını amaçlıyorum. Modanın ölü bir bez olmak yerine daha kinetik, dinamik ve doğa ile birlikte canlı bir deneyim sunan bir kavram haline gelebileceğini düşünüyorum. Moda, çevresine daha tepki verebilen bir duruma geldiği zaman da insanların kıyafetlerini değiştirmeleri yerine kıyafetlerin kendilerini değiştireceğini düşünüyorum. Bu nedenle Fall, hem bir giysi hem de çevresel verilerle teknolojiyi kullanan bir tasarım.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
5. İstanbul Tasarım Bienali 15 Ekim’de Başlıyor
-
Geri Tasarlamak
Devletin yürürlükte kalmasını sağlayan yolları, su ve kanalizasyon sistemlerini çizenler, hep tasarımcılar. Gerçekliğimizi biçimlendiriyor, devletin iktidarındaki yaşamımızın eksenini belirliyorlar.
-
Moda Çatışmadır
Sürdürülebilir moda tasarımını bir adım öteye götürmek için yeni yollar bulmanın aciliyeti “moda” kavramı etrafında bir kafa karışıklığı doğuruyor.
-
Varlık Zincirinde Tasarımın Yeri
Eğer tasarımcılar sürdürülebilirlik etrafındaki sorunları ele alacaklarsa, hiyerarşiler füzyonu olan Varlık Zinciri’nden daha net bir şekilde kopmak zorundayız.
-
Müstesna Devreler
-
Teknoloji Etkisi
Mimarlık tarihinde Crystal Palace kadar önemli bir yer tutan çok az yapı bulunur.
-
Bardoda Moda
Moda krizde ve şu anki tüketimcilik tarzımızın sürdürülebilir olmayan etkileri bunun sadece ufak bir parçası.
-
Nasıl Hissettiğinizi Biliyoruz