Yeni Nesil Etkileşimler
Kolektif House II, yeni nesil paylaşımlı ofis anlayışıyla Levent’te eski bir brode (kağıt, kumaş ya da deri üzerine makine ya da el ile yapılan kabartma şeklindeki işlemler) fabrikasından dönüştürülerek tasarlanan Kolektif House Levent’in devamı niteliğinde, aynı binanın 3. ve 4. katlarında farklı bir konseptte tasarlanarak, oldukça hızlı bir proje ve uygulama döneminin ardından hayata geçirildi. Toplam 3.000 metrekarelik kullanım alanında 83 ofis ve 200 metrekarelik İş Bankası İnovasyon Merkezi alanı ile 90 gezgin üyeye hizmet verebilecek şekilde tasarlanan proje, ilk fazındaki endüstriyelliği yumuşatan ve şehirli kimliğini öne çıkaran bir tasarım diline sahip.
İç mekan tasarımının en önemli çıkış noktaları; daha esnek, daha sosyal ve hareketli bir çalışma ortamını arzulayan Y kuşağının önceliklerini gözetmek ve Kolektif House çatısı altında yer alan start-up, genç veya olgun firmaların birbirlerinden beslenebilecekleri etkileşim ortamını en verimli mekansal kalitede sağlayabilmekti. Bu amaçla özel bir önemle tasarlanan ortak kullanım alanları, farklı etkinlik ve toplantılara zemin olmalarının yanı sıra, Kolektif House bünyesinde yer alan firmalar için de verimli bir network ortamı oluşturuyor.
Tasarımı Kontra ve uygulaması Artika’ya ait olan, aynı zamanda küçük toplantıların da yapılabileceği yarı açık mekanlar olarak düzenlenen “igloo”lar, Amsterdam evleri, telefon kulübeleri ve kullanıcıların özel telefon görüşmelerini yapabilecekleri kapalı kişisel alanlar, ortak alanlarda yer alan mekansal unsurlardan bazıları. Demir malzemenin kullanıldığı strüktürel yapısıyla “igloo”lar yazı tahtası formatındaki çalışma masalarıyla kullanıcılara beyin fırtınası yapabilecekleri bir ortam sağlarken iç mekan konseptine uygun bir şekilde ahşapla çerçevelenen mini golf alanıyla da çalışanların yoğun iş temposundan sıyrılabilmeleri amaçlanıyor. Katlarda bulunan ortak mutfaklar ise çalışanların kahve ve çay ihtiyaçlarını kendi karşılayabildikleri, mikrodalga fırın ile yemeklerini ısıtabildikleri, aynı zamanda bar bölümünün bir çalışma ortamı olarak kullanılabileceği alanlar olarak kurgulandı. Ortak kullanım alanlarında, yeşil ofis anlayışıyla hareket edilerek yapılan bitkilendirme çalışmaları, yer yer mobilyalara da eklendi.
İki katı birbirine bağlayan asansör ve merdivenlerde, Meyir Gabay’ın sanat direktörlüğünde, Alan İstanbul ile işbirliği içindeki farklı sanatçıların çalışmalarına yer verildi. Asansör içinde Leo Lunatic’in etkileyici grafitileri, iç mekanda Sinem Yıldırım’ın yeşil tropikal çizimleri, merdiven boşluğunda ise Ece Kalabak, Nezihe Ateş, Eflatun Tatlısu, Özlem Ünlü ve Serra Karakuş’un eserleri bulunuyor. Koridor duvarlarında kullanılan renkli sörf tahtası figürleri de tasarımın özgür ruhuna gönderme niteliğinde.
Kolektif House II bünyesindeki 12 toplantı odası, sıradan bir toplantı odası yerine kullanıcıların hem farklı dünyaları deneyimleyebilecekleri hem de misafirlerine bu deneyimleri sunabilecekleri alanlar elde edebilmek için birbirinden tamamen farklı tasarım yaklaşımlarına sahip. Bir tiyatro kulübünün atölye alanı talebiyle tasarlanan ve içinde aynalı bir makyaj alanıyla, ortadan katlanarak kenara alındığında odayı bir performans alanına dönüştürebilen altıgen bir masanın da bulunduğu Drama School odası; doğayla iç içe bir çiftlik yaşamını yansıtan Barn Room; Tetris ve Puzzle odaları ve “İyi bir geometrik şekil nedir?” sorusuna cevap olarak oluşturulan Star Room bu toplantı odalarından bazıları. Kolektif House kurucularının tinsel vizyonları doğrultusunda tasarlanan Meditasyon Odası ise, beş farklı duyuya hitap eden, mekan içerisindeki su sesinin de etkisiyle rahatlamak için kullanılabilecek bir arınma alanı.
Farklı ihtiyaçlara uygun olarak esnek bir anlayışla kurgulanan ofis mekanları, alçıpan ayırıcılar kaldırıldığı zaman birleşebilecek ve farklı mobilya kombinasyonlarıyla dönüşebilecek şekilde tasarlanırken işlevsel bir yaklaşımla ele alınan çalışma masaları ise, verimliliği sağlamak adına kalemlik, kablo kanalı ve dergilik gibi aksesuarlarla bütünleşik olarak tasarlanıp üretildi. Ofisin endüstriyel havasına atıfta bulunmak adına tesisat boruları gizlenmezken, kaset tavanların içerisinde farklı bir yerleşimle uygulanan aydınlatma tasarımları mekana dinamik bir etki katıyor.