Yenilenen Kurgular

Gerçekleştirildiği bölgenin kültürü, tarihi ve doğal peyzajı ile farklı bağlar kuran Tarawera Lisesi, gençlerin potansiyelini gerçekleştiren ve öğrenmeye teşvik eden bir eğitim mekanı sunmayı amaçlıyor.

Kawerau’da yer alan önceki lise, devamlılık oranının yüzde 50 civarı olduğu, hem öğrenci hem de öğretmen motivasyonu açısından kötü şartlarda olan bir eğitim merkeziymiş. Bölgedeki nüfusun azalmasıyla lisenin kapatılmasının ardından, bakanlık bir ilkokul ve bir ortaokul daha kapatarak, farklı yaş gruplarını kapsayacak yeni bir eğitim yapısı yapılmasına karar vermiş. Okulu tasarlayan RTA Studio, bölge için yeni bir sayfa açarken geçmişinden ve kültüründen kopmayan bir proje ortaya çıkarmak adına, buradaki ley hatlarından yaralanmaya karar vermiş ve kent merkezi, Tarawera Nehri ve Putauaki Dağı’nı referans alan akslar üzerinden ilerlemiş.

Okul yönetimi ve bölge halkı ile sıkı bir diyalog içinde gerçekleştirilen katılımcı süreç sonunda ortaya çıkarılan planda toplumsal ve kültürel tesisler projenin merkezine oturuyor. Yeni malzemelerin ve teknolojilerin kullanıldığı proje, açık planlı öğrenme alanları ve birbirine iyi bağlanmış mekanları ile etkin ve yenilikçi bir eğitim ortamı oluşturuyor. Kalabalık öğrenci nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak, teknolojik donatıların eklendiği ve pedagojik anlamda farklı öğretim yöntemlerine olanak sunan özel eğitim alanları ile zenginleşen okul aynı zamanda bölge halkı için de değerlendirilmeye hazır bir mekan haline geliyor.

Yeni yapılar bölgede önemli görülen referans noktaları temel alınarak planlanmış ve konumlandırılmış. Merkeze yerleşen çok amaçlı müşterek yapı doğrudan kuzeye, Tarawera Nehri’nin denizle buluştuğu yöne bakıyor. Sahne sanatları merkezi, misafir evi ve okulun karşılama merkezinin de dahil olduğu ortak alanlar, bir avlu etrafında ve okulun ana girişinden doğrudan ulaşılabilecek şekilde kurgulanmış. Yapının girişinden uzanan bir diğer hat, önemli referans noktalarından biri olan ve arka plana yerleşen Putauaki Dağı’na uzanıyor. Bu aks aynı zamanda kuzeybatı yönünde başka bir aksla hizalanarak orta öğretim ile lise yapıları arasında bir sokak oluşturuyor. Okulun kırıklı çatı örtüsü, Putauaki Dağı’nı tam arkasına alan ön cephede, formda kurduğu benzerlikleri sergiliyor. Açık alanlara yerleştirilen üst örtüler, öğrencilerin zaman geçirebilmesi için konforlu alanlar sunuyor. Eğitim birimlerinin çatılarında yükselen pencere açıklıkları ise iç mekanların gün ışığından faydalanmasını sağlıyor.

Geleneksel eğitim yöntemlerinin modern öğrenme alanları ile yer değiştirdiği proje, hem mimari hem de işlevsel açıdan karmaşık ipleri çözerek daha basit bir kurgu sunuyor ve gençlerin geleceği için bir itici güç olmayı planlıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL