Yeşil İşler
Citylab010, kamusal yeşil alanın nasıl kurgulanabileceğine dair geliştirilen diyaloglarla tasarlanmış. Geçici park, yerel halkı, birbirleriyle ve tasarımcılarla kamusal mekanın geleceği üzerine düşünmeye davet ediyor.
Projenin tasarımcısı Studio 1:1, alanda sürdürülen “yeşil iş”i vurgulamak için zihinlerde yer edecek bir görüntü oluşturmuş. Bir işin başlayacağı araziye getirilip bırakılan nesneleri simgeleyecek şekilde bitkileri bir kamyonete yerleştirmiş. Bu görüntü, izleyiciye kamusal alanın birlikte üretilmesi gerektiğini düşündürüyor. Bir meydan gibi davranan ve tüm işlevlerin gerekli olan en az ölçekte yerleştirildiği parkta kullanılan tüm bitkiler belediyeye ait bir fidanlıktan elde edilmiş. Bitkiler, yerleştirmenin süresi bittiği zamansa fidanlığa geri gönderilecek. Yerleştirmenin tasarımı yalnızca bitkilerin kullanımı yönünde de gerçekleşmemiş. Öyle ki Stichting Stadspodium ve Brand Communicatie girişimlerinin yaz boyunca sürdürdüğü kolektif bir çalışmayla parktaki oturma elemanları, saksılar katılımcılar tarafından tasarlanmış.
Yapım süreci tamamlanmasından sonra parkta düzenlenen toplantılar ve forumlarla çevre halkı, kamusal alana ve yaşadıkları mahalleye dair endişelerini paylaşıyor. Bunun yanı sıra alanda inşa edilecek kalıcı bir parkın fiziksel ve sosyal prototipi de oluşturuluyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Hareketli Çay Bahçesi
-
Renkli Onarım
-
Bir Kamusal Alan Olarak Çatı
-
Topraktan Kadınlara
-
Post-pandemik Dünyada Tasarım ve Kamusal Alan
Post-pandemik dünyada kamusal mekanın üretiminde kutsallıkların terk edildiği yeni bir anlayış geliştirmek mümkün mü?
-
Kentsel Bir Müzakere
-
Yapılaşan Birliktelik
-
Tasarım Yönetiminde Sekülerleşme Sorunsalı, Kamusal Alanlar ve İmamoğlu
Yaratıcı süreçler narin ve kırılgan uğraşlardır. Bu nedenle siyasal yapılarla, kurumsal bürokrasilerle doğaları gereği farklı türden yönetimsellik biçimleri gerektirirler.