Yüzen Geçit

Çin'de bulunan müze-köprü, yapısal boyutlarına rağmen soyut bir imge kurmak üzere kat ettiği açıklığı çelik ve beton strüktürüyle şeffaflaştırıyor.

Çin'in batı kıyılarındaki Wendeng bölgesinde peyzajda yüzen soyut bir imge tasarlamak üzere, 42 metre uzunluğundaki açıklığı iz bırakadan geçebilecek strüktürün çözülmesi, tüm yapısal elemanların ve mekanik hatların gizlenmesi SpaceStation ekibinin projedeki ana meselesi olmuş.

Arzulanan yapısal çözüm içinse çelik-beton kompoziti tercih edilmiş. "Köprü"nün iki ayağında 1,2 x 2,5 metre ölçülerinde beton kolonlar, bu kolonların arasına da genişliği 0,6 mete, yüksekliği ise 2,2 olan kirişler yerleştirilmiş. Ana kiriş, betonarme ile sarılmış H biçimli çelikten meydana geliyor ve her iki ucunda kendisine dik konumlanan ikincil bir kiriş dizisi bulunuyor. Döşeme ise ikincil kirişlere asılmış. Ana kirişte bükülme momentini önlemek için de kolonlar ayrıca desteklenmiş.

Oluşturulan bu yapısal sistemin avantajı, ana kiriş ve tüm teknik ekipmanların hafif eğimli kırma çatının içine gizlenebilmesi. İç mekanda çelik kolonların ve kirişlerin gizlenmesiyle şeffaf bir alan ortaya çıkmış.

Zeminden tavana kadar uzanan camların çerçeve boyutlarının küçük olması için açılabilen kanatlı çerçeveler kullanılmamış. Doğal havalandırma yapının tavanına yerleştirilen elektrik kullanımıyla açılabilen pencere ile gerçekleştiriliyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: