Zamanı Kesiştiren Orman

Ağaçların tarihinden insanlık tarihine uzanan, hem bilimsel hem de tinsel bir yolculuğu simgeleyen yerleştirme tasarımı, en gençten en yaşlısına kadar uzanan 10.000’den fazla farklı ağaç parçasından oluşuyor.

Sanatçı Katie Paterson ve Zeller&Moye mimarlık ofisi işbirliğiyle gerçekleştirilen Hollow projesi, Bristol Üniversitesi’nin yeni fen bilimleri yapısının açılışı için tasarlanmış kalıcı bir yerleştirme tasarımı. Şehirdeki Royal Fort Garden’da konumlandırılan tasarım, dünyadaki en yaşlı ağaçlardan en gençlerine kadar çok geniş bir çerçevede toplanmış 10.000’den fazla farklı türe ait ağaç parçalarından oluşuyor. Üç yıllık bir süreçte bir araya getirilen ağaç örnekleri dünyanın dört bir yanındaki arboretumlardan, herbaryumlardan ve koleksiyonculardan elde edilmiş.

fotoğraflar: max mcvlure, bristol üniversitesi, situations

Bristollu sanatçı grubu Situations organizasyonuyla gerçekleşen projede farklı boyutlardaki ağaç parçaları bir araya getirilmiş ve insanı içeriye davet ederek bir soyutlanma alanı meydana getiren bir boşluk tasarlanmış. Farklı dokular, sarkıtlar, boşlar ve dolularla çevirili alanın tavanında bırakılan boşluk sayesinde içeri giren ışıkla birlikte ise, bir nevi binlerce ağacı barındıran bir orman olan tasarımda mekanın etkisi yoğunlaştırılmış.

Geçmişi 390 milyon yıla yayılan fosillerden başlayıp yok olma tehlikesi altında olan türlere kadar, yerleştirmede çok farklı ağaçlar olduğunu belirten Situations ekibi, zamanı ve mekanı tek bir noktada ve bugünde kesiştiren ağaçların kendi hikayeleri ile birlikte dünyanın tarihini ve zamana yayılan evrimi de temsil ettiklerini ifade ediyor. Buda’nın altında aydınlanma yaşadığı ağaç olarak bilinen ve Hinduizm’de kutsal sayılan Banyan Ağacı (Hint İnciri), Hiroşima’dan sağ çıkan Mabed Ağacı, Lübnan Sediri, 4.847 yaşında olduğu düşünülen Methuselah ağacı, Phoenix Palmiyesi gibi ağaçlardan parçalar barındıran tasarımda ayrıca, insanlık tarihine atıfta bulunmak adına, 50 yıllık inşaat sürecinde 5.000-10.000 arası işçinin yaşamını yitirdiği Panama Kanalı demiryolundan bir parça ve 2012 yılında Sandy Kasırgası’nda parçalanan ve Atlantic City’nin ikonik dokularından biri olan ahşap yoldan da bir parça bulunuyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: