2017 Ytong Mimari Fikir Yarışması: Şehirden Uzak

Türk Ytong’un düzenlediği ve bu yıl 19.’su gerçekleştirilen Ytong Mimari Fikir Yarışması, “Şehirden Uzak” başlığı altında katılımcıları, nüfusu giderek azalan; doğal özellikleriyle elverişli ama sosyal nitelikleriyle elverişsiz koşullara sahip olan “kent dışı mekanlar”ın canlandırılması ve özünü yeniden kazanabilmesi için projeler geliştirmeye davet ediyor. Kazanan ekiplerin 16. Venedik Mimarlık Bienali gezisi ile ödüllendirileceği yarışmanın son katılım tarihi 4 Aralık 2017.

Tek tip yapılaşma neticesinde niteliklerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıya kalan kent dışı mekanlar için, sosyal ve kültürel özelliklerini yeniden kazanabilecekleri kurgusal tasarımların geliştirileceği yarışmada, katılımcılar temaya ilişkin bir yer belirleyerek, yer-mekan özelinde bir sorun tanımlayacak ve buna çözüm üretecekler.

Büyükşehir yasası ile kentin birer mahallesi haline gelen kent dışı mekanlarda, yapılar da kentsel imar koşullarına bağlı kılınıyor. Türk Ytong düzenlediği fikir yarışması ile nüfusu giderek azalan, doğal özellikleri ile elverişli ancak sosyal koşulları nedeniyle yetersiz birer yaşam alanı haline gelen bu mekanları özelliklerine uygun olarak yeniden canlandıracak açılımlara kapı açıyor.

Katılımcıların mekan seçiminde, sorun tanımında ve çözüm önerilerinde serbest bırakılacağı yarışmada, kent dışı mekanları kentlerden ayıran "imece" ve "birleştiricilik" kavramlarından hareketle kolektif ve katılımcı bir yaşam kültürüne hizmet edecek tasarımların geliştirilmesi bekleniyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, NSMH Kurucusu Mimar Nevzat Sayın, Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Aydan Volkan, Brigitte Weber Mimarlık Kurucusu Y. Mimar Brigitte Weber, Sanatçı, Fotoğrafçı ve Akademisyen Murat Germen’in jüri üyeliğini yaptığı yarışmaya Türkiye ve KKTC vatandaşları ücretsiz olarak katılabilecek.

Yarışma ile ilgili açıklayıcı bilgi ve yarışma şartnamesi www.ytongakademi.com adresinden temin edilebilir.

Etiketler: