2019 Yılında XXI'de En Çok Okunan Projeler

2019 yılında web sitemizde yayınlanan içerikler arasından en çok okunan ilk 10 projeyi derledik. Projeleri aşağıdaki listeden görebilir, bağlantılar üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

1- Kırsalda Üretken Yaşam / Emir Drahşan

Üretim odaklı kırsal yaşamı gündelik hayatın bir parçası haline getirmek üzere geliştirdiği Ekoköy modelini ve Kandıra kırsalında kurduğu yerleşimi, mimarı Emir Drahşan ile konuştuk.
(fotoğraf: Murat Germen)

Ahşap strüktüre sahip ortak alan

2- Telaşsız Bir His / Çinici Mimarlık

Kentin en önemli eğitim yerleşkelerinden olan Ankara Fen Lisesi'ne eklenen yapıları içeren güncelleme projesini mimar Can Çinici ile konuştuk.
(fotoğraf: Caner Bilgin)

K Blok adlandırılan yeni spor salonu

3- Zaman Küpü / Yalın Mimarlık

Troya Medeniyeti’nin ve bölgenin tarihi değerlerini bir araya getirip yaşatmak üzere tasarlanan müze projesinin tasarım sürecini ve bu müzenin geleceğe bırakacağı mirası, mimarı Ömer Selçuk Baz ile konuştuk.
(fotoğraf: Murat Germen)

4- Hissi Yaşatmak / Argos Yapı

Kapadokya bölgesinin Uçhisar köyünde yer alan Müze Salon projesi sürdürmeyi ilke edindiği zamanın izlerine tevazuyla eklenmeyi amaçlıyor. Aslı Özbay, tarihi ve kırsal bir dokuda koruma ve mimarlık ilişkisini yeniden tartışma imkanı veren projeyi, sürecini ve tasarım kararlarını yazdı.
(fotoğraf: Yerçekim)

Uçhisar köyünde bulunan Müze Salon; fotoğraflar: Yerçekim

5- Sarmalayan Bağ / VTN Architects

Kaostan arındırılmış bir çalışma ortamı kurmaya çalışan yerleşkede yapılar arasında işlev değiştiren dolaşım ağı, tekil birimleri yekpare bir çeşitliliğe dönüştürüyor.
(fotoğraf: VTN Architects + Hiroyuki Oki)

6- Saklı Vaha / SO?

Kamusal hayatın niteliği üzerine düşünmeye çağıran BAKSM yapısı, halihazırda kültür ve sanat merkezi olarak işlevlendirilmiş bir alanda, yeni bir imgenin dönüştürücü gücünü ortaya koyuyor.
(fotoğraf: Yerçekim)

Yapının cephesine giydirilen metal katman ve şeffaf yüzeylerle ilişkisi

7- Yekpare Ev / MK Mimarlık

İşlevsel bütün ihtiyaçları bütüncül bir kütlede çözülen projede yapı elemanları da birden fazla görev üstleniyor. Projenin mimarı Mehtap Kocaman, süreci ve tasarım kararlarını yazdı.
(fotoğraf: Arne Hendrik Uebel)

Misafir evi

8- Mahalleden Biri / BBMD

2014’te Lapseki Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ön seçimli yarışmayla elde edilen Lapseki Hükümet Konağı, kentle kıyı arasındaki bağlantıyı kolaylaştıran saçağı ve eğimli kütle bitişleriyle yerleşimin gündelik hayatına eklemleniyor.
(fotoğraf: BBMD)

Cadde cephesinde yapının girişi

9- Yaşamın ve Şehrin Kaynağı / OOZE Architects

Kendi kendine yeten ve merkezin ötesine geçip enformel yerleşimlere odaklanan araştırma ve tasarım projesi, kent içi su yönetimini farklı ölçeklerdeki durum çalışmalarıyla ele alıyor ve erişilebilir sistemlerin niteliğini tartışmaya açıyor.
(fotoğraf: Ooze Architects)

10- Döngü Kafesi / Farming Architects

Hem sistemi hem de kullanım biçimiyle bir döngünün parçası olmayı amaçlayan kütüphane projesi, yenilenebilir enerji kullanımı ve kentte tarım kültürünü bir araya getiriyor.
(fotoğraf: Thai Thach + An Viet Dung)