Alternatif Kent Durakları

Londra Tasarım Festivali 2016 kapsamında tasarlanan pavyonlar, günlük şehir hayatı içinde koşturan insanların karşısına çıkan üçüncül mekanlar sunarak onları dinlenmeye, etkileşmeye ve yaratıcılıklarını kullanmaya davet ediyor.

Asif Khan tarafından tasarlanan geçici pavyonlar, modern şehir hayatında kendi akışlarında yaşayan insanların yollarını kesiştirmeyi, ev ve iş arasında geçen sürede onlara dinlenme ve yaratıcılıklarını tetikleme adına alternatif mekanlar sunmayı amaçlıyor. Bitkilerle kaplı Bağlan, Yarat ve Rahatla adındaki üç pavyon, Japon kültüründe bir anlamda “orman banyosu” anlamına gelen “shinrin-yoku” fikrinden besleniyor. Uzman Jin Ahn tarafından özel olarak seçilen bitkiler orman atmosferini güçlendiriyor ve insanların duyularını uyararak hem bireysel hem de ortak deneyimler sunuyor. Bitkileri alıp götürebilen ziyaretçiler, aynı zamanda kendi bitkilerini de getirip odalara bırakabiliyor.

Mimar Khan, şehrin sürekli değiştiğini, insanların birlikte büyüdükleri şeyleri bu süreçte kaybettiğini ve yeni nesillerin o kaybolanlara ulaşma şansının artık kalmadığını söylüyor. Değişen koşullar içinde insanların şehirde daha az mekan kullanarak yaşadığını da ekleyen Khan, insan etkileşimini artırmayı amaçlıyor ve bitki alışverişinin olduğu pavyonları bir kütüphane modeline benzetiyor.

Rahatlama pavyonu kauçuktan yapılmış küçük bir tepe üzerine yerleşiyor ve iç mekanını ayaklar üzerinde yükseltilmiş olan odanın altından sergilerken insanları içine tırmanmaya davet ediyor. Bir konut bölgesine yerleştirilen yaratma pavyonu ise tribün benzeri oturma alanları ile elektronik aletlerin şarj edilebileceği birimler içeriyor. Bir koridor şeklinde kurgulanan bağlanma odası ise uzun masası ile insanları bir araya gelmeye ve diyalog kurmaya çağırıyor.

Pavyon tasarımları, araba firması Mini’nin geleceğin şehirlerindeki yaşama odaklanan “Mini Living” adlı proje kapsamında geliştirilmiş.

Etiketler: