Arı Evi
Yerel üreticilerin oluşturduğu arıcılık kooperatifinin üretim tesisinde konfor koşulları, iklim özelliklerinin gereklilikleri doğrultusunda doğal yollarla sağlanıyor.
Brezilya’nın Pará eyaletine bağlı Canaã dos Carajás yerleşiminde inşa edilen yapı, 40 yerel arıcının kurduğu bir kooperatifin, toplanan balı işlediği bir çalışma alanını barındırıyor.
Yedi metrelik kot farkı bulunan arazide kademesi eşitlenmiş bir destek yüzeyi elde etmek için gerekli zemin ve temel çalışmaları böyle bir sosyal proje için maliyetleri çok artırıyordu. Bu doğrultuda beton döşemeyi pilotiler üzerinde yükseltmemiz yalnızca kısıtlı bir bütçenin sonucu olmakla kalmadı aynı zamanda yapının doğal yollarla havalanması için de fırsat sundu.
Proje yerleşimini, yerel iklim koşullarını göz önüne alarak planlandık. Isıl konfor koşullarının sağlanması ve çalışma alanının doğal ışıktan faydalanması öncelikli tasarım kararlarımızı oluşturdu. Sıklıkla kullanılan konteyner ve işleme odası gibi alanları, günün ilk ışıklarını alabilmeleri için doğu yönünde konumlandırdık. Cephe, yer yer arıların geçebileceği gözenekli beton bloklarla oluşturuldu. Böylece çapraz havalandırma sağlanarak üretim alanlarında sağlıklı koşulların muhafaza edilmesi ve ışık seviyesinin de kontrol altına alınması sağlandı.
Hem zemin hem de çatı döşemesinin topraktan ve ana kütleden ayrılmış olmasıyla hava cepleri de oluşturulmuş oldu. Bu stratejiyi, geniş saçaklarla da güçlendirerek gölgeleme alanlarını artırdık.
Proje organik kompost, gübre ve gri su üretmek üzere, muz çemberi (circulo de bananeiras), biyo-öğütücü ve yağmur suyu toplama sistemleri gibi sürdürülebilir teknolojileri de barındırıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Ortaklaşa: Kenti Müşterekleştirmek Çıktı!
-
Bir Mücadele Alanı Olarak Kent ve Dayanışma Ekonomilerinin Sunduğu İmkanlar
Aykaç, dayanışma ekonomilerinin bugünün kentsel mücadelelerdeki özel yerini ve de doğrudan demokrasi için sunduğu olasılıkları kaleme aldı.
-
Dijital Platformlarda İstanbul Tarihi: İstanbul Kentsel Veri Tabanı ve Ben İstanbul
Farklı formattaki birçok tarihsel veriyi bir araya getiren web tabanlı dijital tarih platformları İstanbul Kentsel Veri Tabanı ve Ben İstanbul, İstanbul'un kentsel mirasını koruma ve toplumsal hafızaya katkıda bulunma amacıyla yaklaşık üç senedir kullanımda. Nil Tuzcu, açık kaynağa dönüşecek platformların geleceğine dair sorular yöneltirken üretim ve tasarım süreçlerini de aktardı.
-
Rüzgara Karşı, Rüzgarla Birlikte
-
Kente Açık Eğitim
-
“İçinden Elini Çekip Çıkardığın Bir Eldiven Gibi Boşalan”* Mimarlık Tartışmaları
İçinde bulunduğumuz siyaset ortamında, mimarlık mesleğini toplumsal meseleleri merkeze alarak pratiğini geliştiren genç topluluklar yerine, meslek örgütlerinin popülerliğe yönelik tutum içinde olmalarını eleştirmek acaba “keskin bir siyasi tutum” mu olur? Zira, İzmir şubenin de içinde bulunduğu meslek odamızın bir grup şubesi, mimarlık alanından siyaseten keskin söylem üretmeyi sakıncalı buluyor.
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Aracı Kurgular