Bitimsiz Keşif

Kısıtlamalardan uzak, farklı senaryolara uyum sağlayabilecek bir strüktür olarak üretilen proje işlevine kumaş, renk ve mobilyalar aracılığıyla kavuşuyor ve tasarımıyla hem kendisi hem de mahallesi için bitimsiz bir yeniden keşif öneriyor.

Yeni bir binayı tasarlamaya başlarken, kentin ya da bölgenin yeniden keşfedilmesine ilham olacak bir şey yaratabilmeyi hayal ederiz. Osaka’daki bu küçük otel için de buna niyetlendik. İnsanların mahallelerini yeniden keşfetmesini sağlayacak bir mekan tasarlamaya.

Şehirden çok da uzak olmayan, farklı ve cana yakın bir atmosfere sahip bir mahallede yer alıyor otel yapısı. Bu mahalle, bir tür özgürlük öneren gösterişsiz ortamı ile pek çok sanatçı ve benzerleri tarafından tercih ediliyor. Bu alana bir otel inşa etme fikri, bölgeye gönülden bağlı olan işveren ve onun sanatçı bir arkadaşından çıktı. Ancak, arazi satın alındıktan sonra, projenin bütçesini yükseltmek gerekti ve bunun yapılmasındaki zorluklar sebebiyle inşaat durakladı. Ardından, kendine yeni yatırım arazileri arayan bir yerel inşaat şirketi, işverenin öngörüsünden etkilendi; mahallenin tılsımını yeniden keşfetmek ve bölgeye daha fazla hayat katmak umuduyla projeyi tamamlamayı, ardından işverenin burayı kiralayarak otel olarak kullanmasını önerdi.

Giriş alanı boşluğu
İkinci kat ile bütünleşen iç mekandaki giriş alanı
The Blend Inn Oteli, Tato Architects, XXI Mimarlık Dergisi
Giriş cephesi, zemin ve çevreyle ilişkili açık giriş alanı
Bir arada çalışmayı destekleyen iç mekan ve mobilyaları
Üçayaklarla yükseltilmiş mobilyalar

İşveren ile gayrimenkul şirketi arasındaki işbirliği mekanizmasını yansıtacak şekilde, bir bina olarak çalışan çok yönlü bir çerçeve tasarlamaya başladık. Öncelikle herhangi bir programa uydurulabilecek kaba betonarme iskeleti inşa ettik, ardından da içini, burayı bir otele çevirecek renkli ve farklı sorunların altından beceriyle kalkmaya elverişli mobilyalarla donattık. İç mekan alüminyum bağlantı takozları ve üçayaklarla yükseltilmiş mobilyalarla tamamlandı, şantiye için üretilmiş klipsli lambalar ise çeşitli tutacaklar olarak kullanıldı.

Otel, elde hazır bulunan farklı nesnelerin bir araya getirildiği bir bütün olarak tasarlandı. Çünkü bölgede yaşayan yaşlıların, sanatçıların ve mahalledeki yaşama anlayışından gelen birikimin üretimi olan icatları, üstünkörü bir araya getirerek olduklarından bile daha parlak gösterebileceğimizi düşündük.

Civarda yaygın olan çatı üstü strüktürlerinden ilhamla, çamaşırların asılabileceği plastik kaplamalı bir strüktür yapmaya ve yaz aylarında gölgelik olarak kullanılabilecek birtakım direkler dikmeye karar verdik. Zeminden uzanan dış merdiven çatıyı kolay ulaşılabilir bir ortak mekan yapıyor. Zemin katta mekan yukarı doğru uzuyor; giriş alanı aracılığıyla ikinci kat ile birleşiyor hissini vermek için kat yüksekliğini sınırlandırdık. Ayrıca otelde konaklayan insanlar büyük bir mekanda buluşup toplanabilsin diye büyükçe bir masaya sahip müşterek mutfak kurduk. İç mekanın açık ve kolay değiştirilebilir kurgusu, halihazırda kullanıcılarının ortak mekan kullanma, birbiriyle iletişim kurabilme imkanlarını desteklerken farklı işlevlere de ev sahibi olabilecek esneklikte.

Mahalleyle bağlantı kurması öngörülen ek yapı
Farklı oda tipleri
Farklı oda tipleri
Ek yapı ile otel arasında kalan avlu
Çatı terası
Plan

Önceleri otelin bir kısmını kendine üs edinmiş olan bir sanatçı, bir ek yapının otel ve şehir arasındaki bağı güçlendireceğini ve mahalle ile daha yakın ilişkiler kurmaya yaracağını tahmin ettiğini belirtmişti. Gayrimenkul şirketi otelin ve ek binanın önündeki yolun da sahibi olduğundan, projenin bu kısmını da yapabildik. Hafriyat sırasında çıkarılan su geçirgen ve normal tuğlaları, yolu ve araziyi iki taraflı döşemek için kullanarak sınırları bulanıklaştırdık ve şehre doğru açık bir atmosfer yaratmaya çabaladık.

Etiketler: