Cocoon: Bloomingdale International School Anaokulu Ek Binası
Hindistan'ın Vijayawada kentinde bulunan Bloomingdale Uluslararası Okulu'nun (Bloomingdale International School) anaokulu ek binası andblack design studio tarafından tasarlandı.
Yaklaşık 100 öğrenciye hizmet veren anaokulu, kampüs içinde 370 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Mevcut okul binasına bağlanan ek yapı, arazinin topografyasını sürdüren bir tepe formunda gömme avluya açılıyor. Geleneksel olmayan mekânsal organizasyon, modern teknoloji ve dayanıklı malzemelerle inşa edilen ek yapının formu, peyzajı iç mekanla bütünleştiriyor.
Yaklaşık 270 metrekarelik kapalı alanda, alışılmış kutu benzeri sınıflar yerine, serbest hareketi ve etkileşimleri teşvik eden, akışkan, birbirine bağlı mekanlar kurgulandı. Tasarım, oyun ve öğrenme alanlarını sorunsuz bir şekilde birleştirerek bu iki eylem arasındaki sınırları bulanıklaştırıyor. İşlevin gerektirdiği şekilde oyun alanı, sınıf, amfi tiyatro veya ufak bir gölet olarak kullanılabilen avlu, bu etkiye katkıda bulunuyor. Tam boy cam doğramalar ve çatı pencereleri sayesinde bu mekansal deneyim vurgulanıyor. Böylece tasarım, neyin içeride neyin dışarıda olduğu anlayışını ortadan kaldırarak peyzajı inşa edilmiş alanın bir uzantısı haline getiriyor.
Bir dalgayı ya da inişli çıkışlı tepeleri anımsatan kavisli çatı, uzaktan bakıldığında binanın manzaranın bir parçası gibi görünmesini sağlıyor. Daha yakından bakıldığında ise tasarımın gerçek yaratıcılığı ortaya çıkıyor: Çocuklar için korunaklı bir koza.
Sınırlı bir bütçeyle inşa edilen çatı strüktürü, X ve Y eksenleri boyunca bükülmüş, içi boş, dairesel prefabrik elemanlardan oluşuyor. Her kesişimde farklı birleşim detayları oluşturan strüktür sahada inşa edildi. Çatı yüzeyindeki dalgalanma, bu birleşme noktalarının farklı yüksekliklerde hassas bir şekilde monte edilmesiyle elde edildi. Metal strüktürün üzeri ise ferrocement bir kabuk ile örtüldü.
İçeride, tavan boyunca açıkta kalan yapısal elemanlar, çim kaplı dış yüzeyle kontrast oluşturarak malzemelerin gerçek karakterinin öne çıkmasını sağlıyor. Bu sade malzeme paletinin görsel etkisi, her sınıfta bir bağlantı noktası oluşturan çatı pencerelerinden yayılan doğal ışıkla artıyor.
Geniş cam doğramaların ve çim çatının kullanımı, sınıfların akışkan mekânsal organizasyonu, prefabrik elemanlar ve parametrik hesaplama teknolojileriyle inşa edilen mimari form sayesinde okul, çocuksu merakı canlı tutabilecek, farklı ve eğlenceli bir ortam sunuyor.