Doğanın Odağında

Hem doğayı koruma hem de doğal yaşama katılma senaryolarının önem kazandığı bir bölgede gerçekleştirilen proje, yeni patikalar ve kuş gözlem terasıyla buradaki zengin yaşama erişimi iyileştirmeyi amaçlıyor.

Herdla Kuş Gözlem Kulesi, Bergen şehrinin kuzeyinde konumlanan Askøy adasında gerçekleştirilmiş. Geniş yeşil alanları, sığ denizi ve tatlı su göletleri ile göç ve yavrulama mevsiminde olan kuşlar için önemli bir durak haline gelen bölge haliyle kuş gözlemcilerinin de sıklıkla ziyaret ettiği bir merkez oluyor.

Bölgenin korunması ile ilgilenen yerel meclisin talebi üzerine tasarlanan kule denize yakın bir noktaya yerleşerek ziyaretçilerin bu özgün doğaya erişimlerini kolaylaştırmak üzere yeni kurgulanmış bir dolaşım ağına bağlanıyor. Yapının beton temeli ise aslında II. Dünya Savaşı’ndan kalan bir yapıya ait. Bu temel yeniden kullanılarak projeye ayrılan bütçenin düşmesi amaçlanmış. Mevcut yapı, bölgedeki göletler ve tarım alanlarındaki su seviyesinin kontrol edilmesini sağlamak üzere bir pompa istasyonu eklenerek yeniden işlevlendirilmiş. Üzerinde yükselen ahşap kule ise 360 derece bakış açısıyla gözlem noktası olarak kurgulanmış.

herdla kuş gözlem kulesi, norveç, xxi mimarlık dergisi

Çelik ve ahşap kullanılarak inşa edilen kule yerden 7 metre yükseklikte. Silindirik kulenin giriş katında ise formu yeniden kullanılan eski temeller belirliyor ve küp şeklinde bir hacim oluşuyor. L şeklinde uzanan platform hafif eğimli rampasıyla kuleyi engelli kullanıcılar için de erişilebilir kılmayı amaçlıyor. Bu kompakt formun içinde ise bir amfi meydana geliyor. Rampa ve amfiye nezaret eden duvar ise bu alanları denizden gelen soğuk rüzgarlardan koruyor. Spiral şeklinde bir metal merdiven de ziyaretçileri çevreyi panaromik olarak izlemeye imkan veren ikinci kata ulaştırıyor.

Mimari anlamda niyet; güvenli ve sağlam bir girişi aerodinamik, yönelimli ve bağımsız bir gözlem kulesi ile birleştirebilmekti diyor mimar. Uygulanan ahşap cephe ise hava şartlarına göre adapte oluyor, renk değiştiriyor ve geometrik baskın formu daha yumuşak, doğaya daha yakın bir örtü ile kaplıyor.

Etiketler: