Doğanın Sahnesi

Bilime adanmış bir müzik festivali olan Dabas koncertzāle, her yıl Letonya’nın doğasından seçilen bir konu etrafında şekilleniyor. 2017 etkinliği için tasarlanan pavyon ise bu çoklu ortama sahne, ekran ve toprak solucanlarının dünyasına açılan bir kapı olarak ekleniyor.

Letonya’da her yaz düzenlenen Dabas koncertzāle (Doğal Konser Salonu) etkinliği etkileşimli, çok disiplinli ve bütünleşik bir anlayış içinde insanları, etraflarını saran doğayı daha iyi anlayabilmeleri ve günlük yaşantıda fark etmedikleri detaylara karşı daha dikkatli olabilmeleri için dinlemeye ve keşfetmeye davet ediyor. Sanatı ve bilimi bir araya getiren çok ortamlı bu etkinlik, müzisyenlerin o yıl belirlenen tema çevresinde şekillenen çok farklı bir atmosferde ve yine o temadan beslenerek ürettikleri işleri çalmalarına, bilim insanlarının ise doğanın karmaşık yapısını daha basit anlatımlarla insanlarla paylaşabilmesine fırsat veriyor.

Dabas koncertzāle

2017 etkinliği kapsamında tasarlanan pavyon da mimarlığı, müziği, bilimi, video ve ışık çalışmalarını bir araya getirerek etkileyici bir atmosfer sunan bir sanat nesnesi. Toprak solucanları (Lumbricus Terrestris) olarak belirlenen bu yılın teması üzerinden şekillenen tasarım; sahne, ekran ve bahsedilen yeraltı dünyasına aralanan bir kapı olarak şekilleniyor. 14 metre çapında ve 45 derece açıyla yerleştirilen dairesel platform videoların yansıtıldığı bir ekrana dönüşürken, arkaya yerleşen dört katlı strüktür ise yüzey açıklıkları ile birlikte müzisyenlerin yerleştiği sahne mekanları yaratıyor. Taşıyıcı strüktür 2,5 metrelik parçalardan oluşan bir ızgara sistem kuruyor. Kurulum ve söküm süreçlerinin kısa sürede tamamlanabilmesi ise yapıyı farklı mekanlarda yeniden kullanma senaryolarını kolaylaştırıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: