Geleneği Canlandırmak

Bir geleneği tasarım aracılığıyla sürdürmeye niyetlenen yenileme projesi, odağına yapma biçimi ve kullanıcı ilişkisini alıyor.

Hem Çin’in Porselen Başkenti olarak anılan hem de seramik kültürü için oldukça önemli Gaoling maden alanının da bulunduğu bir fiziksel çevrede yer alan proje, yok olmanın eşiğindeki geleneksel bir yapma biçimini temsil eden yapının yeniden ele alınmasını içeriyor.

Yapı içinde yer alan fırın, günümüze kalmayı başarmış pek çok geleneksel işçilik gibi modern teknoloji ve yeni yakma yöntemlerinin yok edici etkisinden muzdarip. Bu bağlamda herhangi bir yazılı dayanağı bulunmayan yöntem, sözlü tarih yoluyla, deneyime dayalı olarak bir usta ve onun çıraklarına miras kalmış durumda. Proje de, bu mirası tasarımın merkezine yerleştirerek, tuğla kullanılmış kemerli fırını odak noktasına alan; üretim ve gözlem akslarını bu fırın etrafında düzenleyen bir yenileme fikrini esas alıyor.

Yapıda bulunan fırının ana üretim hatları esas olarak zemin katta yer alıyor. Zemin katın iki tarafındaki dış pencerelerin yakınındaki odalar camlama, kalıplama, cilalama, emaye, sarkma ve porselen saklama gibi porselen üretiminin günlük işleri için uygun alanlar. Bu yapım sürecinde 30’dan fazla kişi çalışıyor ve fırının arka kısmında yatak odası, banyo gibi mekanların bulunduğu geçici yaşam alanları yer alıyor. Tasarım aşamasında porselen pişirme sürecine katılan birçok ziyaretçinin olacağı da göz önünde bulundurulmuş, mekan ve kullanıcı ilişkisi güçlendirilmeye çalışılmış. İkinci kata yerleşen gözlem aksı da fırını merkezine alarak yapıyı dolaşıyor, böylece hem odak noktası farklı açılardan görülebilirken tasarımın esası da vurgulanmış oluyor. Mimarlarına göre, yaptıkları işin törensel bir niteliği olduğunu düşünen çalışanlarının aitlik hissedeceği bir mekan üretirken bu güçlü bağı ziyaretçilere aktarmak projenin esas amaçları arasında yer alıyor.

Etiketler: