Kalıntının Özgünlüğü
Atelier-r tarafından yenileme projesi gerçekleştirilen Çek Cumhuriyeti’ndeki Helfštýn Kalesi, kalıntıların özgünlüğüne değer veren bir koruma anlayışının yansıması.
Kültürel Miras. Moravian Gate vadisinin üzerinde yükselen Helfštýn Kalesi, Prag Kalesi'nden sonra Çek Cumhuriyeti'nin ikinci en büyük yapı kompleksi. 14. yüzyılda kurulmuş olan kalenin içindeki Rönesans Sarayı kalıntılarının güvenlik tehditleri yaratması nedeniyle yapı, 2014’te ziyaretçilere kapatılmıştı.
Olomouc Bölgesi, yeni bir çatı inşaatı ile birlikte sarayı da yenilemeyi planlamıştı ancak Ulusal Miras Kurumu, binanın kalıntı niteliklerinin korunması konusunda ısrar etti. Çatıya sadece kısmen ve ancak çevre duvarların yüksekliğini aşmayacak şekilde izin verildi.
Ziyaretçilerin orijinal rönesans sarayını mekansal olarak algılayabilecekleri şekilde kalıntılarda zaten var olan boşluklara yeni gezi rotaları eklendi ve zemin kat sarayın şimdi yeniden erişilebilen üst katlarına bağlandı. Yeni eklenen güncel öğeler, tarihi yapıyla kontrast oluşturarak belirgin bir şekilde ayırt edilebiliyor. Yapının her katı için bir tane olmak üzere üç temel malzeme öne çıkıyor: çatıdaki çelik kirişler üzerine oturan cam, merdivenler ve yaya köprülerindeki corten çelik, zemin kattaki cilalı beton.
Çatıdaki camın kumlu kullanımı iç mekanlara düz dağılmış gün ışığı sağlarken ziyaretçileri göğe bakmaya da davet ediyor. Corten yaya köprüleri mekanların üzerinde uçarak orijinal saraydaki yapısal detayların yakından incelenmesine de olanak sağlıyor. Zemin kattaki beton zeminler ise düzensizlik ile düzen arasındaki zıtlığı vurguluyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Öğrenci Merkezli Eğitime Geçiş
-
Tofu ve Yılanbalıkları
-
İnsanlığın Ortak Mirası Ayasofya’nın Evrensel Değerleri Korunmalıdır
-
Mevcutu Benimsemek
-
İstiklal'e Perfore
-
Sosyal Konuta Yeni Soluk
-
Radikal Miraslar
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Nur Akın Yayımlandı