Kent Rafı

Farklı işlevleri yaya odaklı ve çeşitlenen açık alanlarla bir araya getiren ve karşılaşma olasılığı üretme niyetiyle tek bir çatı altına yerleştiren proje, düşey bir kamusallık kurgusu öneriyor.

Paris’te bulunan Saclay Üniversitesi’nin yeni kampüsünde yer alan proje düşük maliyetli, kamusal işlevli ve esnek bir üniversite yapısı. İç mekan ve açık havada olmak üzere pek çok spor etkinliğine, restoran, kafeteryaya ev sahipliği yapan yapıda yaya meydanı, sokak terasları, sipariş ve teslimat alanları, bisikletler ve arabalar için park alanı gibi çeşitli kamusal alanlar da bulunuyor. Farklı işlevlerin üst üste bindirilerek bir araya getirildiği düşey kurguda çatı, futbol ve basketbol maçları için panoramik bir oyun alanı olarak çalışıyor. Farklı alanlar, her birine bağımsız girişi de mümkün kılan bir açık merdivenle bağlanıyor. 1920’lerde Sovyet Konstrüktivistleri tarafından sıklıkla ele alınmış, oldukça güçlü bir mimarlık kavramı olarak kabul edilen “toplumsal yoğunlaştırıcı”dan (social condenser) ilhamla tasarlanmış yapı, bir tür kentsel raf biçimini alıyor tasarımcılarına göre: gün içinde ve gece boyunca tüm kampüsün ziyaretine açık düşey bir kamusal mekan. Paylaşımlı işlevlerden oluşması, yan yana yaşayan ancak nadiren karşılaşan muhtelif kampus kullanıcılarının karşılaşmasına aracılık ediyor. Restoran, kafeterya ve spor etkinlikleri öğrencilere olduğu kadar şirket çalışanlarına, öğretmenlere ve araştırmacılara da açık. Genellikle birbirinden ayrı düşünülmüş işlevleri tek bir çatıda buluşturmanın özünde, bir buluşma noktası üretebilmek bulunuyor.

 Saclay Üniversitesi Sosyal Merkezi, Kamusal Yoğunlaştırıcı, Muoto, Fransa
İç mekanda kurulan ilişkilerin cephe kurgusuna etkisi
Kamusal alanı yükselterek taşıyan yapının gösterişsiz dilini kuran basit strüktürü
Saçak, teras ve cam ile çeşitlendirilmiş yapı içi açık ve şeffaf alanlar
Kesit boyunca devam eden, spor alanına çıkarken merdivene dönüşen geçit alanı
Kafeterya alanı
Terasa yerleştirilmiş spor alanı
Terasa yerleştirilmiş spor alanı
Zemin kat planı
3. kat planı
Kesitler
Vaziyet planı

Kaba malzemelerden dirençli ve uzun ömürlü tekniklerle üretilen yapıyı “gösterişsiz bir strüktür” olarak tanımlıyor tasarımcıları. Teknoloji de karmaşık bakım süreçleri gerektirmeyecek basitlikte kullanılmış. Öte yandan bütçeyi artırmamak adına detaylar da asgari düzeyde tasarlanmış. Bu ekonomik yöntem, inşaatın harcanan paraya nazaran oldukça cömert, çevre akademik binalarla yaya yollarıyla bağlanan bir kamusal alan üretilmesine imkan vermiş. Düşey kurgu, özgün bir tasarımın kaynağı olmasının ötesinde binanın ayakizini de küçültüyor.

Etiketler: