Kimliği İşlemek

Mevcut bir konut yapısının okul sonrası eğitim merkezine dönüştürülmesi projesi, hem çocuklar hem de ebeveynler için aidiyet hissi kuvvetli bir mekan üretirken kurumsal kimliğe uygun mekansal stratejiler oluşturmayı hedefliyor.

Eğitim ve atölyelerin düzenlendiği, okul danışmanlığı veren bir okul sonrası eğitim merkezi projesi olan Noon, kurumsal kimlik temel alınarak tatbik edilecek ilk merkezi için mevcut bir binanın sınırlı bütçeyle uyarlanması süreciyle gerçekleştirilmiş. Sonuçta iki aşamada tamamlanması planlanan projenin ilk aşaması, işlevselliği ve yapının sokaktaki varlığını kuvvetlendirecek stratejik müdahaleler, mekan tasarımı ve seçili mekanlar için mobilya tasarımı olarak özetlenebilecek adımlardan oluşuyor. Tasarıma dair bu adımlar bir araya geldiklerinde uzmanlık, güvenlik, düzen, yaratıcılık, eğlence ve çocuklar için olduğu kadar ebeveynlere ve çalışanlara da aidiyet hissi vermeyi mümkün kılması hedeflenirken projenin genel amacı çocuklarda dolaylı değil, doğrudan ve güçlü sosyal ve bilişsel deneyim üreten bir mekan kurabilmek.

Ağaçlı karşılama alanına çevrilmiş ön cephe
Yucatan'a özgü oyun alanına dönüştürülmüş arka bahçe
Beton kafes pencere işçiliği
Ön cephe ve oyun alanı

Okul sonrası eğitim merkezinin içinde yerleştiği yapı, zamanla Merida kentinin işyerleri ve servis alanları arasında kalmış müstakil bir konut yapısı. Bu proje esnasında özgün yapının bütünlüğünü hemen hemen korunmuş; sadece giriş ve çıkışlarda düzenleme yapılmış. Erişimi kolaylaştırmak ve her bir mahalden ve her bir mahale tahliye koridoru oluşturabilmek adına ana giriş değiştirilmiş ve dışarıda, çeşitli alanlara erişimi daha iyi kontrol etmek adına biri servis biri de arka bahçe için iki yeni giriş tasarlanmış. Önde yer alan açık park alanı, çocukları karşılayacak ağaçlarla çevrili bir meydana dönüştürülmüş, mevcut giriş kapısı güvenlik sebebiyle korunmuş; arkada ise bir oyun alanı ve bahçe yaratılmış. İçeride, konutun yatak odaları yönetim ofislerine, danışman odasına ve atölyeye dönüştürülmüş ve ortak alan da bir oyun odasına çevrilmiş. Mutfak, çamaşır odası, kiler ve banyo özgün yerlerinde tutulurken banyo cinsiyete göre iki bölmeye ayrılmış. Zemin ve döşemeler, servis alanları ve yönetim alanın iç mekan tasarımı ile arkadaki kapalı terasa yapılacak küçük ölçekli genişletme ise ikinci aşamayı bekliyor.

Yapı, gri çimento ve vibrasyonla sıkıştırılmış beton ile üretilmiş kafes pencereler üzeri sıva geçilerek bırakılmış. Dış kapılar için yine kimliğe uygun renkler seçilirken iç mekanda duvarlarda, kapılarda ve doğal ahşaptan yapılmış işlevsel mobilyalarda, marka kimliğine uygun renkler ile daha açık, nötr renkler bir arada kullanılmış. Markaya dair grafikler de iç mekan duvarlarına ve dışarıdaki çitlere el ile işlenmiş.

Duvar eklenerek oyun odasına çevrilen ortak alan
Beton kafes pencere işçiliği
Doğal ahşaptan yapılmış işlevsel mobilyalar
Duvar eklenerek oyun odasına çevrilen ortak alan
Yenileme sonrası zemin kat planı - yenileme öncesi zemin kat planı
Yenileme sonrası 1. kat planı - yenileme öncesi 1. kat planı
Kesitler

Oyun odası, hem çocukların eşyaları hem de eğitim malzemeleri için iki yüzeyinde de depolama alanları olan alçak mobilyalarla çevrili. Danışman odası için, eğitmen ve çocuğun birebir görüşebileceği iki modül ve ekip çalışması için yuvarlak masa tasarlanmış. Arka bahçe, içinde çeşitli geleneksel oyunların zemine çizildiği, Yucatan’a özgü bir oyun alanı olarak; diğer kullanımların yanı sıra el becerisi gerektiren aktiviteler ve bir de bostanla birleşiyor.

Tasarımcılara göre mimari kararların ötesinde projenin bir diğer önemi mimari tasarım, iç mekan tasarımı, mobilya tasarımı ve peyzajın yanı sıra inşa ve icra süreçlerini de içeren oldukça kapsamlı bir çalışma şemasıyla yürütülmüş olması.

Etiketler: