Kırsalın Geri Kazanımı

GÜZİN ÖZTOK

Çin'de kırsaldan kente göç nedeniyle halkını kaybeden kırsal yerleşimlerin geri kazanımı için mimari üretimler gerçekleştiren Rural Urban Framework (RUF) ekibi, hayata geçirdiği sürdürülebilir nitelikli projeleriyle Curry Stone Tasarım Ödülü'nü kazandı.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan RUF, Hong Kong Üniversitesi profesörleri Joshua Bolchover ve John Lin tarafından 2006 yılında Çin'de göç yüzünden halkını kaybeden kırsal yerleşimleri stabilize etmek, geri kazanmak ve yeniden inşa etmek üzere kuruldu.

RUF ekibinin araştırmasına göre 1980'lerde Çin'de nüfusun yaklaşık yüzde sekseninin kırsal yerleşimlerde yaşadığı kaydediliyor; bugünse nüfusun yarısından fazlası şehirde yaşıyor.

2005 yılında Çin Hükümeti kırsalda yaşayan 700 milyonluk nüfusun yarısının 2030 yılına kadar şehirlileştirilmesi planını duyurdu. Bu planın ardından başlayan göçler ve kırsaldaki değişim nedeniyle kurulan RUF, eş zamanlı olarak farklı köylerde projeler geliştiriyor. Tasarlanan projeler arasında okul, kamusal merkez, hastane, köy evi, köprü gibi tipolojiler yer alıyor. Ekip, farklı köylerle ve diğer organizasyonlarla etkileşim kuran bir yapıda olmasıyla sosyal, ekonomik, politik süreçleri ve fiziksel dönüşümleri araştırıyor.

Curry Stone Tasarım Ödülü başkanı, RUF’un üretimlerinin, mimarlığın toplum ve çevre arasındaki diyaloğu kurmasında ve değişen ihtiyaçlara cevap verebilen strüktürlerin inşasının geliştirilmesinde önemli bir örnek olduğunu belirtiyor. RUF, bu bağlamda boşalan köyleri ve zayıf bir şekilde gelişen kent çeperlerini yeniden geri kazanmayı hedefliyor.

fotoğraflar: rural urban framework
jintai köyü yeniden inşası
taiping köprüsü yenileme projesi
taiping köprüsü yenileme projesi
taiping köprüsü yenileme projesi
shijia köyü’nün ev prototipi

MULAN İLKOKULU
Çin’in Guangdong vilayetinde yer alan ilkokula altı sınıflık ek bir yapının inşa edilmesini içeren proje, birbirine bağlanan açık alanların yeniden düzenlenmesi şeklinde tasarlanmış. Okul bahçesi de genişletilerek daha fazla oyun alanı yaratılmış. Bahçe zemininden çatıya kadar yükselen basamaklar da eklenerek açık hava sınıfı ve daha fazla kamusal alan tasarlanmış. Basamaklar arasındaki mikro avlulara bağlanan geçişlerle okul kütüphanesine ve sınıflara ulaşılıyor.

proje başlama-bitiş tarihi: 2010-2012
proje alanı: 500 m2

JINTAI KÖYÜ YENİDEN İNŞASI
Sosyal ve çevresel bağlamda sürdürülebilir bir prototip olarak tasarlanan proje, deprem sonrasında yeniden inşa edilen bir köyü kapsıyor. Proje, devlet ve kar amacı gütmeyen kurumlar tarafından desteklenmiş. Yerel malzemelerin farklı bir yöntemle nasıl kullanılabileceğini köy halkına tarif eden projedeki evler yeşil çatıya sahip. Bunun yanı sıra domuz ve tavukların beslenmesi için de alan tasarlayan ekip, modern bir kırsal yaşam kurmaya çalışmış.

proje başlama-bitiş tarihi: 2012-2014
proje alanı: 4000 m2

TAIPING KÖPRÜSÜ YENİLEME PROJESİ
Proje, tarihi bir köprünün korunarak güncel bir tasarımla yeniden ele alınma sürecini içeriyor. 300 yıllık köprü, iki yıllık bir süreçte yenilenmiş. Projede yerel bir zanaat olarak uzun yıllardan beri süregelen taş işçiliği, ön dökümlü betonla birlikte kullanılmış. Köprünün yüzeyinde kullanılan taşlar yerel endüstri tarafından üretilmiş ve köprüye özgü ürettikleri parçalar sayesinde köprü üzerinde bitki kasaları ve oturma alanları yaratılmış.

proje başlama-bitiş tarihi: 2007-2009
proje alanı: 200 m2

SHIJIA KÖYÜ'NÜN EV PROTOTİPİ Sıkıştırılmış topraktan inşa edilen evler için bir prototip sunan proje, geleneksel ev tiplerinin kırsaldan kente göç yüzünden kaybolması nedeniyle jenerik ev inşaatlarına karşı duran bir öneri olarak geliştirilmiş. Modern bir tasarımı kırsalın geleneksel yaşamıyla buluşturmayı hedefleyen proje, Çin'in geleneksel avlulu evlerine farklı bir yaklaşım sunmayı amaçlamış. Prototipe entegre edilen sıkıştırılmış toprak, biyogaz, yağmur suyu depolama ve saz yatağı filtre sistemi ile sürdürülebilir bir tasarıma gidilmiş.

proje başlama-bitiş tarihi: 2009-2012
proje alanı: 380 m2

Etiketler: