Kökenin İnşası

Tanzanya’da gerçekleştirilen Amani Kütüphanesi, inşası esnasında yerin kökenine dair bir yolculuğa çıkıyor. Katılımcı ve kolektif bir çalışmayla inşa edilen proje, yerel, ucuz ve sürdürülebilir bir malzeme olarak toprağın kullanımını, kolektif bir öğrenme deneyimi içinde aşılamaya çalışıyor.

Toprakla inşa etmek, geçmişi temsil eden ve yoksul yaşam koşullarıyla ilişkilendirilen bir durum Tanzanya'da. Günümüzde ise geleneksel malzeme ve tekniklerin kullanımı neredeyse tamamen bırakılmış durumda. Bunun sebebi de ülkenin beton bloklar gibi yapı malzemelerini dışarıdan ithal etmeye başlaması ki bu yalnızca inşaat sektörünü elinde tutan daha ileri ekonomiye sahip ülkelerdeki üreticilerin kazandığı bir senaryo.

Dört ay gibi kısa bir zaman diliminde, Kibaoni yerlileri ve uluslararası katılımcıları bir araya getiren bir atölye çalışmasıyla inşa edilen Amani Kütüphanesi ise, kırsal çevrede düşük maliyetli inşa problemini geleneksel malzeme ve tekniklerle çözen katılımcı bir “tasarla ve inşa et” projesi. Proje, kırsal yapı geleneğini sürdürmek için el işçiliğini kullanıyor ve toprağı modern ve sürdürülebilir bir yapı malzemesi olarak yeniden gündeme getirmeyi hedefliyor.

tanzanya, kütüphane, Social Practice Architecture, xxi mimarlık tasarım mekan dergisi

Mekanın çeşitli biçimlerde kullanımına olanak veren kütüphane, alışılageldik öğrenme metotlarına alternatif olarak kullanıcıları farklı okuma ve öğrenme biçimlerine teşvik ediyor. Okulun içinden erişim sağlanan kalın toprak duvarlı bir mekan atölyeler, toplantılar ve dersler için kullanılabilen çok fonksiyonlu bir hacim oluştururken, bir cephesi verandayla bağlantılı olan okuma salonu ise kullanıcılara aynı zamanda aydınlık bir rekreasyon alanı sunuyor.

Plan
Patlatılmış aksonometrik perspektif
Kesit
Kesit
Görünüş
Görünüş

Yerinde inşa sürecinin verdiği olanakla kütüphane, araziden çıkartılan toprak ve bölgeden sağlanan ahşap olmak üzere iki ana malzemeyle inşa edilmiş. Kütüphanenin taşıyıcı çevre duvarlarında sıkıştırılmış toprak tekniği kullanılmış. İç mekanın nem ve sıcaklığını düzenleyen bu toprak duvarlar aynı zamanda enerjiden tasarruf sağlıyor ve çevre kirliliğini azaltmış oluyor. Yerel zanaatkarların katılımını desteklemek ve kültürel miras farkındalığı kazandırmak amacıyla yapıda yerel el işçiliğine de yer verilmiş. Verandayı çevreleyen bambu paneller ve bu alana açılan servi kapılar, yapıda el işçiliğinin gözlemlenebileceği dikkat çekici yüzeylerden.

Etiketler: