Komşu Konteyner

Sokak gösterileri sırasında zarar görüp işlevsizleşmiş bir mekana ilişen birimlerden oluşan proje, kentteki farklı kullanıcılar arasında işbirliğini mümkün kılacak müşterek bir alan üretmeyi hedefliyor.

Venezuela’da halen devam etmekte olan eylemler, 2014 yılının ilk aylarında başlamış; kitlesel protestolar esnasında polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Venezuellalı ekip Pico Colective’in Guacara’da, kent merkezine, dükkan ve devlet kurumlarına yakın bir alanda gerçekleştirdiği proje mekanı da Şubat eylemleri sırasında zarar görene kadar telekomünikasyon şirketinin ofisi olarak kullanılıyordu. Yapıyı işgal edip yeniden işlevlendirerek, çevre halkı ve sanatçılardan oluşan inisiyatifler tarafından yönetilecek bir kültürel altyapı mekanına dönüştürmenin hedeflendiği proje, müşterek alan ihtiyacına cevap üretmek üzere şekillenmiş.

Kültürel Üretim Bölgesi olarak isimlendirilen proje, mevcut yapı ile özgün strüktürün üzerine ilişmiş yeni mekanlar serisinden oluşuyor. Projenin esasını oluşturan kargo konteynerleri, kullanıldıkları diğer projelerde olduğu gibi, ekonomik ve teknik yeterlilikler ile kaynaklar göz önüne alınarak tercih edilmiş. Daha karmaşık bir sistem içindeki basit parçalar olarak kullanılan bu konteynerler, çeşitliliğe ve işbirliğine açık olmak üzere; sergi alanından imge laboratuvarına, kafeden ses kayıt stüdyosuna dek çeşitlenen tanımlı işlevlere sahip.

İnşaat endüstrisinin ihtiyaç fazlası üretimini de dert edinen ekip; yeniden kullanımın altını çizmek üzere, kullanım amaçlarını tamamlamış, ikinci ya da üçüncü hayatlarını yaşayan malzemeleri kullanmaya da özen gösterdiğini belirtiyor. Kargo konteynerlerinin yanı sıra pencere açıklıklarında kullanılan yakıt bidonları da bu yaklaşımla seçilmiş.

Kültürel Üretim Bölgesi kapalı alanları sanatçıların, açık alanı komşuların düzenli kullanımına ayırırken buluşma, konferans, sinema gösterimleri ve kamusal konuşmalar eklediği programıyla herkese açık bir mekana dönüşmeyi amaçlıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: