Köprüyle Tanımlanan Kamusal Alan

Hong Kong Üniversitesi öğrencileriyle tasarlanan proje, yerel malzeme ve yöntemleri dijital teknoloji ile bir araya getirirken, bölgedeki köyler için hem fiziksel hem de sosyal bağlantı kuran bir köprü oluşturuyor.

Bir nehrin iki yakasını birleştiren “Rüzgar ve Yağmur Köprüsü”, Hong Kong Üniversitesi mimarlık öğrencileri tarafından inşa edilerek hem fiziksel hem de sosyal anlamda kesintiye uğrayan ilişkileri yeniden kurmayı amaçlamış. 70 mimarlık öğrencisi ile bölgedeki marangozları bir araya getiren proje, Çin’in güneyinde yer alan ve merkezden izole kalan köylerden biri olan Peitian Köyü’nde gerçekleştirilmiş. 2014 yılında yaşanan sel felaketi bölgedeki altyapı sistemlerinin çökmesine neden olurken, oluşan hasarlar yüzünden nehrin iki yakasındaki köyler arasındaki ilişki kopmuş. Köprü projesi ile bu sorunlara doğrudan odaklanılarak bir araya gelişlerin yolları araştırılmış. Verimli tarım arazilerinin merkezine yerleşen basamaklı köprü fiziksel bir geçiş aracı oluştururken aynı zamanda da köylülerin bir araya geleceği ve sosyalleşebileceği bir buluşma mekanı olarak sunuluyor. Hem fiziksel hem sosyal bir altyapı çalışması olan köprü, yerel ve sürdürülebilir malzeme kullanımı ile geleneksel üretim yöntemlerini de içine katarak alternatif bir toplumsal kalkınma modeli olarak işlemeyi amaçlıyor.

fotoğraflar: hong kong üniversitesi

Tasarımda bölgenin ahşap yapılarındaki geleneksel yöntemlerden biri olan birbirine kenetleme yöntemi benimsenmiş ve mekanik bağlantı elemanı kullanımından kaçınılmış. Dijital tasarım yöntemlerinin tasarım sürecine dahil edilmesiyle de karışık ve zorlu olabilecek birleşim detayları çözülmüş. 265 adet özgün ahşap parçanın oluşturduğu köprüde, biri içe diğeri dışa dönük 2 çatı tasarlanmış. Strüktürün yan tarafları açık bırakılarak seyir alanları oluşturulmuş.

Etiketler: