Kültürü Mekanda Okumak

Doğal afet sonrası yeniden inşa edilen Walumba Yaşlı Bakım Merkezi, Aborjinler’e özgü kültürel özellikleri mekansal kurguya yansıtmak üzere Iredale Pedersen Hook Architects tarafından tasarlandı.

Kununurra’nın 200 km güneyindeki Gija Aborjinleri’nin yerleşim yeri Warmun, 13 Mart 2011 tarihinde son 300 yılın en büyük sel felaketiyle tahrip oldu. 100 adet ev yeniden inşa edilirken 300 kişi inşa süresince 12 aylığına Kununurra’ya tahliye edildi.

Bu doğal afetten etkilenen kamusal binaları ve eski Walumba Yaşlı Bakım Merkezi’ni yeniden inşa etmek için görevlendirildik ve yaşlıların kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını gözeten yeni bir ev tasarladık.

peter bennetts,sürdürülebilirlik,bakım merkezi,warmun,Iredale Pederson Hook Architects
fotoğraflar: peter bennetts
yapının kuş bakışı görünüşü
yapının yoldan görünüşü
ortak avluya bakış
merdiven ve veranda ilişkisi
yapı ve zemin ilişkisi
veranda ve pavyonlar
avlu ve oyun alanı
veranda ve bireysel alanların ilişkisi
merdivenden pavyonlara bakış
verandadan bakış
tütsü törenlerinin yapıldığı merkez (fotoğraf: iredale pederson hook architects)
ateş yakılan alan (fotoğraf: iredale pederson hook architects)
vaziyet planı
doğu cephesi görünüşü
boy kesit
bölgelendirme diyagramı
eskiz

Proje alanı, yaşlıların toplumdaki eğitimci karakterini devam ettirebilmeleri için okula ve şehir merkezine yakın olacak şekilde seçildi. Alan halen taşkın riski taşıdığı için yapıyı 2011’deki sel seviyesinin üzerinde kalacak şekilde inşa ettik. Zeminden üç metre yukarıdaki yapı, köprü gibi davranarak zemine beton merdivenler, yürüyüş yolları ve rampalarla bağlanıyor.

Merkez pek çok işleve hizmet veriyor: Yaşamak için desteğe ihtiyacı olan görevli ve konuklar için bir ev, meals-on-wheels* servisi için kamusal bir mutfak ve etkinlik alanı bulunuyor. Yapının mimari biçimi Warmun’un dramatik peyzajına cevap veriyor; binanın iki kanadı kadınlar ve erkekler için ayrı mekanlar yaratırken ortak etkinliğin yapıldığı bölge ve giriş, binayı toprağa bağlayan bir çapa görevinde. Merdivenler ve rampalar da binayı zemin kata bağlıyor. Çatı, verandayı tanımlıyor ve yükselip alçalarak ışık koruması sağlıyor. Gün içinde hava sıcak olduğu için akşam etkinlikleri oldukça önem taşıyor. Bu sebeple akşam güvenli alanlar oluşturmak için yapıyı LED ile aydınlattık.

Bakım merkezi Aborjinlere özgü kültürel özellikleri barındırıyor: Aile bireyleri arasındaki iletişimin sağlanması, konukların gizliliğini dengelemek, kamusal ve özel mekanların varlığı, ateş ve tütsü törenlerini içeren kültürel etkinlikleri desteklemek, toplumsal etkileşimi kurmak bu kapsamda yer alıyor.

Açık mekanlarda dikey ve polyester gölge elemanları kullandık. Çoğu konuk görme sıkıntısı yaşadığı ya da resim yaptığı için içerde doğal ışık kullanımı oldukça önem kazandı. Doğal havalandırma sağlamak için birimler arasında boşluklar bıraktık. Su ısıtma sistemi içinse güneş panelleri kullandık.

KÜLTÜREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Projede Gija toplumunun kültürel sürdürülebilirliğine önem verdik. İngiliz Milletler Topluluğu’nun düzenlediği bakım kurallarıyla ters düşmeyen mekansal düzenlemeyi sağladık. Bu nedenle aile bireylerini buluşturmak, giriş noktalarını kontrol altında tutmak, geniş dış mekanlar ve her oda için özel balkonlar, bilim ve kültür etkinliklerini desteklemek, çoklu ulaşım bağlantıları, tütsü törenleri ve tıbbi amaçlı kullanılmak üzere bitkilendirme gibi unsurlar proje kapsamında yer aldı.

Projede oluklu metal panellerden oluşturulan Colorbond kullandık. Betonerme levhalar ve dairesel kolonlar metal yapıyı destekliyor. Altı milimetrelik çelik su oluklarıyla bağlantılı olan parçalı bölmelendirilmiş dalgalı çatı panelleri, pavyonlara ve verandaya gölge sağlıyor. Kıvrılan ahşap korkuluklar ise gerekli mahremiyeti kuruyor. Zengin renk çeşitliliği gece ve gündüz arasında zıtlık yaratıyor. Yapının biçimi ve rengi, Warmun’un tepe ve nehir peyzajına cevap veriyor. Öte yandan yağmur yağdığında yağmur olukları, çocukların oyun oynamaları için altı farklı şelale oluşturuyor.

* Evde kendi yemeğini hazırlayamayan bireylere yemek ulaştıran bir program, çoğu zaman yaşlılar için kullanılan bir hizmet.

Etiketler:

İlgili İçerikler: