Maddenin Ötesine Dokunmak

Sierra Leone’da Ebola virüsü yüzünden yaşanan krizde yarım kalan ve yapımı bu yıl tamamlanan okul projesi, felaketlerin geride bıraktığı, elle tutulamayan ama kitleleri etkileyen problemlere dokunmayı amaçlıyor.

Orkidstudio projeyi anlatırken, mimarlığın doğal ya da insan eliyle yaşanan felaketler sonucu büyük hasar gören şehirleri ayağa kaldırmak, insanların barınma hakkını sağlamak gibi fiziksel varlığı görünür olan problemlere çözüm arayışlarının olağan bir durum olduğunu belirtiyor ve soruyor: Eğer yaşanan felaketin bir formu yoksa, eğer yıkıcı ama görünmez bir tehditse, mimarlığın bu noktada bir rolü olabilir mi? Ebola virüsünün evleri yıkmadığını ya da insanları evsiz bırakmadığını, ancak gerisinde bıraktığı sosyal ve kültürel sorunsalların çapının ne kadar geniş olabileceğini ekleyerek, bu soruya okul projesi ile bir cevap vermeyi amaçlıyor.

fotoğraflar: peter dibdin

Yıllar süren iç savaş, politik karışıklıklar, sosyal düzende yaşanan sıkıntıların ortasında kalmış olan ve tüm bu olumsuzlukların yüklerini sırtında taşıyan ülke Sierra Leone, son dönemde Ebola virüsünün yarattığı ölümler ve kriz ortamı ile bir kez daha zorlu bir sürecin içine girdi. Yaşanan Ebola krizi ülkedeki bazı bölgelerin boşaltılmasına sebep olurken, Orkidstudio’nun Swawou Vakfı ile 2014 yılında başladığı kız çocukları için tasarlanan yeni okul projesinin de yarım kalmasına neden olmuş. Daha çatısı bile yokken ulusal radyo kanalında ülkenin en iyi okulu seçilen projenin tamamlanmasına dört hafta kala süreç durdurulmuş ve alan iki sene boyunca terk edilmiş bir şekile kalmış. Bölgede yaşamın normale dönmesiyle bu yılın Ocak ayında tekrar başlayan inşaat çalışmaları sonucu ise okul kapılarını eğitime açmış durumda. Kız çocuklarına ücretsiz eğitim sunma amacıyla gerçekleştirilen okul projesi, bölgede yaşayan 120 öğrencinin ihtiyaç duyduğu eğitim mekanını sağlamış oluyor.

Etiketler: