Masaryk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sanat Stüdyoları

EN

Çek Cumhuriyeti'nin Brno kentinde yer alan, Masaryk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin sanat stüdyolarını barındıran ek bina dílna tarafından tasarlandı.

Masaryk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin popüler sanat eğitimi programı daha önce kaliteli öğretim tesislerinden yoksundu ve sanat öğrencileri stüdyo alanlarını diğer disiplinlerle paylaşmak zorunda kalıyordu. Bunun üzerine fakülte, yeni bir stüdyo eklentisi tasarlaması için dílna'yı görevlendirdi.

Proje, geleceğin sanat öğretmenlerine sadece geleneksel sanat disiplinleri için değil, aynı zamanda yeni sergileme alanları için de ilham verici mekanlar sağladı. Ek bina, kesme, delme veya kaynak için donanımlı atölyeler, mükemmel doğal ışık alan bir resim stüdyosu ve en üst katta tamamen karartılabilen ve ayarlanabilir renkli arka aydınlatmaya sahip beyaz/siyah kutu olarak kullanılabilen yüksek tavanlı bir multimedya stüdyosu içeriyor. Cömertçe aydınlatılan odalar beyaza boyanarak yaratıcılığı ve odaklanmayı teşvik eden ferah ve canlı bir ortam yaratıldı.

Tarihi çevreyle kontrast oluşturan net ve basit formlara sahip yapı bölgeye dinamik bir enerji katıyor. Geleneksel bir eğitim tesisinden çok modern bir sanat galerisi hissi veren bina, çevresindeki binaların neoklasik mimarisi ile kendi ortogonalformu arasında ilgi çekici bir diyalog kuruyor.

Yapının bulunduğu parselde farklı dönemlere ait üç yapı bulunuyordu: Eski bir atış poligonundan sökülmüş bir pavilyon, bir trafo merkezi ve bitişikteki tarihi binaya hizmet veren yakın zamanda eklenmiş bir asansör. İnşaat süreci boyunca trafo merkezinin çalışmasını sürdürmek gerekiyordu. Bunun için trafo merkezinin üzerine köprü kurularak, tarihi binanın duvarının ve asansör boşluğunun yapısal stabilitesi üzerindeki etkiyi azaltmak üzere sağlam, monolitik bir betonarme yapı tasarlandı.

Bir başka zorluk da, yan pencereleri olmayan derin stüdyolara gün ışığından maksimum fayda sağlamaktı. Bunun için de her kat yatayda kaydırılarak çatı pencereleri için alan yaratıldı.

Binanın ortogonal kütlesinin, pürüzsüz beyaz kaplama ve büyük ölçekli çerçevesiz camlarla vurgulanan formu çevresindeki geleneksel inşaat uygulamalarından ayrılıyor. İç beton yüzeyler beyaz boya ve epoksi ile kaplandı. Böylece nispeten mütevazı boyutlara rağmen, son derece havadar ve aydınlık iç mekanlar oluşturuldu.

Müşterinin geleneksel olmayan, eğitim kurumlarının tipik mimarisinin ötesine geçen ve galerinin mekansal estetiğine daha fazla eğilen tasarımı benimsemesi sayesinde yapı, öğrencilerin derslerinin gerektirdiğinden çok daha fazla zaman geçirdiği bir ortam haline geldi.

Etiketler:

İlgili İçerikler: