Mimar Nazimi Yaver Yenal’ın Unutulmuş Fantastik Dünyası
1904-1987 yılları arasında yaşamış ve bütün üretimleri kağıt üzerinde kalmış Nazimi Yaver Yenal’ı yeniden hatırlamak üzere İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği etkinlik, 17 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek. Nazimi Yaver Yenal’ın 255 adet mimari çiziminden oluşan arşivinin ortaya çıkarılmasıyla gerçekleşen etkinlik, enstitünün Arka Oda Toplantıları kapsamında düzenlenecek ve Büke Uras’ı ağırlayacak.
Sanayi-i Nefise Mektebi’nde Giulio Mongeri’nin öğrencisi olan Yenal, öğrencilik yıllarından sonra da Mongeri’nin mimari bürosunda çalışmaya devam eder. 1927-28 yıllarında Güzel Sanatlar Akademisi Avrupa mimari konkurunda birinci gelerek Paris’e gider. 1931 yılındaysa Berlin’e giderek Alman modernizminin simge isimlerinden Hans Poelzig ile çalışır.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 17 Aralık Perşembe günü düzenlenecek olan etkinlik 18.30’da başlayacak. Etkinlik ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
“Yaşama Tutunma Çabası”, Salgınlar ve Öngörülemeyen Mimarlık
Lerzan Aras, ortaya çıkışının üzerinden bir yılın geçtiği covid-19 salgınının mimarlığa uzun vadeli etkilerinin olup olmayacağını araştırıyor.
-
Stüdyo Eğitiminde Reddimiras Mümkün mü?
Stüdyodan Notlar'da bu ay Haluk Zelef modern mimarlık mirasının ve yerel uygulamalarını yerinde görüp deneyimlemenin tasarım stüdyosuna katabileceklerini kaleme aldı.
-
Mimarlıkta Biçim ve Biçimlenmenin İnsansonrasına Giriş 2/3
Mimarlığın insansonrası ile ilişkisini sorgulayan tefrikanın ikinci bölümünde Sönmez ve Balcı, insanın siborg varlığıyla çevresiyle etkileşiminde mimarlığın ve/veya mimarlık nesnesi binanın yerini sorguluyorlar.
-
Mimarlıkta Biçim ve Biçimlenmenin İnsansonrasına Giriş 3/3
Mimarlığın insansonrası ile ilişkisini sorgulayan tefrikanın üçüncü ve son bölümünde Sönmez ve Balcı, günümüzde olay ve seremonin mimari karşılığını beden üzerinden okuyorlar.
-
Mimarlıkta Biçim ve Biçimlenmenin İnsansonrasına Giriş 1/3
Nizam Onur Sönmez ile Furkan Balcı, insansonrasının mimarlık ve mimarlığın modernizm tarihi üzerinden bir okumasını yapıyorlar. Üç bölüm halinde yayınlayacağımız tefrikamızın ilki, hilomorfizm-morfogenez ikiliği üzerinden bir modernizm eleştirisi ile başlayarak insansonrasının mimarlıkta nasıl ele alınabileceğine dair bir girişle sonlanıyor.
-
Kaunas-Kačerginė’de Bir Yaz Okulu: Gelecek için Modernizm
Kaunas 2022 projesi kapsamındaki etkinliklerin bir parçası olan yaz okulunun katılımcıları Ateş, Baki ve Koçyiğit süreci ve etkinliğin düzenlendiği yer ile ilişkisini yazdı.
-
Bimfili: Değer ve Farkındalık Platformu
-
Bademlik Tasarım Festivali 2019 Başvuruları Açıldı