Mimarlık Evrilirken: Yetiştirilen Malzemeler ve Söküm Tasarımı

Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren mimar Dirk Hebel, mimarlığı sadece bir “inşa etme” eylemi olarak gören yaklaşımı değiştirmek adına, yenilikçi ve geri dönüştürülebilir malzemeler ile “sökülebilme” durumunun altını çiziyor. Plane-Site’ın yaptığı ve Venedik Bienali’ndeki Time Space Existence sergisi kapsamında paylaşılacak olan röportajda konuşan Hebel, üniversitenin araştırma laboratuvarında yaptıkları çalışmalardan ve bu çalışmaların temelini oluşturan yaklaşımdan söz ediyor.

İçinde olduğumuz dönem düşünülünce, mimarın artık yalnızca inşa etmek hakkında düşünmemesi gerektiğini söyleyen Hebel, üniversite çalışmalarında daha tasarım aşamasında yapının nasıl söküleceğini düşündüklerini ve malzemeyi, yeniden kullanım ya da geri dönüşüm gibi yöntemlerle sistemin ve ekonomik döngünün içinde tutmanın yollarını aradıklarını belirtiyor. Ayrıca işlenmiş bitkisel dokulardan üretilen malzemelere de değinen mimar “yetiştirilen malzeme”nin, doğal kaynaklardan elde edilen ürünlere kıyasla, süreci endüstriyel işlemlerden ve mekandan bağımsızlaştırmasının avantajlarından bahsediyor.

Mimarların portfolyolarında bitkileri görme konusundaki heyecanlarını paylaşırken, bitkilerin mimarlık için kullanışlı ve uygulanabilir malzemelere dönüşebilmesi fikriyle çalışıyorlar. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için “yere özel” çözümler üretmek üzere araştırmalar yapan Future Cities Laboratory, yerel mimarinin imajından çok, sunduğu işlevsel artılardan ve malzeme bilgisinden faydalanmayı hedefliyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: