Modüler Çekim Alanı

Katalonya Teknik Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı Ressò Pavyonu sosyal dönüşüm için ortaya atılmış bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Barselona’da konumlanan pavyonun yerel kaynakların paylaşımını tetikleyen bir buluşma noktası olması hedefleniyor.

Güneş enerjisi ve sürdürülebilirlik ilkelerini ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen uluslararası Solar Decathlon Europe yarışmasının 2014 seçkilerinden biri olarak sunulan Ressò pavyonu, yalnızca çevresel değil kentsel ve sosyal sürdürülebilirlik ilkeleri de göz önüne alınarak tasarlanmış. Kullanıcıların yapı içindeki yaşantıda ve paylaşımda etkin rol alması, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırabilmek projenin başlıca hedefleri olmuş.

andrés flajszer, geri dönüşüm, Katalonya Teknik Üniversitesi, pavyon, barselona, dönüşüm, Resso
fotoğraflar: andrés flajszer

Kutu içinde kutu olarak kurgulanan iki kat yüksekliğindeki yapı, modüler tasarımıyla ihtiyaca göre şekillenebiliyor ve içinde çeşitli etkinliklerin gerçekleşmesi için olanak yaratıyor. Bireysel mekanlarda vakit geçirmek yerine kolektif etkinliklerin önemine dikkat çeken mimari ekip, yerel halkın bir arada vakit geçireceği ve paylaşımda bulunacağı bir mekan tasarlamak istemiş. 81 metrekarelik alan buluşma noktası, oyun alanı, dans ve yemek salonu olarak kullanılabiliyor.

İnşaat iskeleleriyle kurgulanan strüktür, iç mekanda geniş alanlar yaratıyor. Yapının dış çeperi, ana duvarları ve mobilyaları barındıran sabit bir öğe olarak düşünülmüş. İki metre boyutlarında modüler birimler, bu çepere eklenerek mekan içinde değişiklik yapmaya ve yeni birimler eklenmesine olanak tanıyor. Yapının içindeki ayırıcılar sayesinde daha kişisel mekanlar da oluşturulabiliyor.

Sürdürülebilirlik kavramı, yapıda pasif sistemlerle kuruluyor. Yapının yarı saydam cephesini oluşturan çift cidarlı polikarbonat paneller doğal aydınlatma sağlarken pasif ısınma da gerçekleşiyor. Çatıda bulunan güneş panelleri de yüksek derecede ısı yalıtımı sağlarken biyo-klimatik bir çözüm sunuyor. Proje, bu tip sürdürülebilirlik yaklaşımları sayesinde kendi enerji döngüsünü kurabiliyor.

Pavyon içinde kullanılan tüm mobilyalar geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş. Oturma elemanları eski araba lastiklerinin dönüştürülmesiyle elde edilmiş. İkinci el sandalye ve hamaklar da yerel halkın desteği ile toplanmış. Düşük maliyetli üretim anlayışı da ekonomik sürdürülebilirlik ilkesi olarak benimsenmiş.

Etiketler: