Müdahalesiz Seyir

Yıllarca zehirli kimyasallar türeten, çöp yığını olan bölge, insandan ve zararlı atıklardan arındırılarak doğaya geri verildi. Ziyaretçilerse bu kazanılmış doğayı, şeffaf duvarın ardından seyrediyor.

Ziyaretçi merkezi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kuzeyinde, emirliğin üçüncü büyük kenti Şarika’da yer alıyor. İçinde bulunduğu Tabiat Koruma Alanı, önceleri atık su ve çöp deposuydu. Ardından alan koruma altına alındı ve 2005 yılında bu zarar görmüş ekosistemi iyileştirme süreci başlatıldı. 40.000 m2 alanda çöpler uzaklaştırıldı, 35.000 ağaç yeniden ekildi, toprak zehirli kimyasallardan temizlendi, kıyıdaki çöl kumları ve tuz gölü de koruma altına alındı.

Yıllar süren titiz çalışmalar sonucu göçmen olmayan kuş türlerinin alana dönmesi sağlandı. Bu çabanın ürünü olarak 350 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaya başlayan Wasit, 33.000 göçmen kuşun da göç yolları üzerindeki konaklama mekanı haline geldi. Alan, Şarika kentinin ciğeri oldu.

Bölge, fiziksel iyileştirmenin yanı sıra doğadan öğrenmenin de mekanı haline geldi. Sulak alanlar ekosisteminin zengin niteliklerinin eğitiminin verildiği ve emirliğin diğer bu türde alanlarının tanıtıldığı merkezde, bölgenin sık görülen kuş türleri ilgili de bilgi veriliyor. Yüklenen bu işlevlerle Wasit, kuş gözlemcileri ve araştırmacılar için bir cennet niteliğinde.

Wasit Tabiat Koruma Alanı Ziyaretçi Merkezi, X Architects
plan
kesit
kesit
kesit
diyagram

Tasarım kararları verilirken de doğa ve doğaya ait olanın nitelikleri belirleyici oldu. Ziyaretçi merkezi, var olan topoğrafyayı kullanarak çevresiyle bütünleşti ve bu doğal sahnenin görsel etkisine mütevazı bir biçimde eklemlendi. Merkezin mekan kurgusu da, bilgilendirme işlevine cevap verecek şekilde yapıldı. Bir yürüyüş yoluyla yönlendirilen ziyaretçiler, yer altındaki lineer galeri mekanına giriyorlar: Doğa ile tasarlanmış galeri mekanını ayıran şeffaf duvarlar, kuşların dünyasına sezdirmeden dahil olma imkanı veriyor.

Topoğrafyanın eğimine dik yerleştirdiğimiz servis kütlesi; ofis mekanları, hediyelik eşya dükkanı, eğitim salonu, hayvan mutfağı ve kuluçka odasından oluşuyor.

Şeffaf duvarlar aracılığıyla gözlemlenen kuşların türlerine göre yerlerini, mekanın çevresinde tasarlanmış kuşhanelerle belirledik. Servis kütlesinin açılı konumlanışı, ibis kuşları (uzun boylu, eğri gagalı, leyleksigillerden bir kuş türü) için tanımlı bir duvar da oluşturuyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: