Pasın Arkasındaki Değer

Temp’l pavyonu paslanmış, eski bir kargo gemisi bir atık olmaktan çıkararak kaybettiği fonksiyonu yeni bir kamusallıkta ona geri kazandırmayı ve ziyaretçilerine yeni deneyimler sunmayı amaçlıyor.

MoMA’nın Genç Mimarlar Programı (YAP) kapsamında seçtiği beş mimarlık ekibinden biri olan Güney Koreli Shinslab ofisi, eski bir gemi parçasını değerlendirerek beklenmedik görüntüsüyle etkileyici bir pavyona çevirdi. Temp’L adı verilen projenin altında yatan fikir ise ekibin işlevini yitirmiş nesnelerin hala değerli olduğuna ve yeniden kullanıma kazandırılabileceklerine olan inancı. Kültürel kalıntıların zamanla işlevlerini yitirecek ve ilk başta sahip oldukları değeri kaybedecekleri düşüncesinin gelecek için yaptıklarımızı sorgulatmasını uman ekip, eski bir gemiden kesilen parçayı yeniden kullanıma kazandırıyor.

fotoğraflar: kim yong-gwan

Gemi parçasının ters çevrilmesiyle alışılanın dışında bir kabuk elde edilmiş. Karşıdan bakıldığında mimari bir kesit çizimi gibi görünen pavyon, dışarıya açık, büyük bir boşluk olarak düşünülmüş. Kabuğun paslı görüntüsünün arkasında, ağaç ve bitkilerle zenginleşerek ziyaretçilere nefes alma ve dinlenme imkanı sunan bir alan tanımlanmış. Dış yüzeyi ham haliyle bırakılan geminin bütün iç yüzeyleri, yeni eklenen be strüktürü destekleyen metal kafes, spiral merdiven ve balkon da dahil olmak üzere beyaza boyanmış. Gemi pencerelerinin formlarıyla eşleşen dairesel açıklıklar pencere ve kapıya dönüşüyor, içinde yaşayan ağaçların dallarının kıvrılarak büyüyebileceği, eklenecek bitki saksılarının yerleşebileceği alanlar yaratıyor. Pavyon Seoul’daki Kore Milli Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi bahçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Etiketler: