Paylaşımlı Evler

Ruanda’daki paylaşımlı evler projesi, hastane çalışanlarına konaklama ve etkinlik alanları sunuyor. Sharon Davis Design’ın tasarladığı yapının, sürdürülebilir tasarımı ve mimari kurgusuyla yerel sağlık yapılarına öncü olması hedefleniyor.

Ruanda’nın savaş sonrası yeniden inşa sürecinde bölge yönetimi, özellikle sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayan bölgelerde hastane yapıları ve sağlık servis birimlerine yapılan yatırımları artırdı. Bu süreçte tasarlanan Rwinkwavu Hastanesi için önerilen Sharon Davis Design’ın Paylaşımlı Evler projesi de hastane çalışanlarına konaklama ve kamusal etkinlik alanları sunuyor. Yapı, doktor ve hemşirelerden oluşan 16 kişilik bir ekibe hizmet veriyor.

hastane,sharon davis design,yatakhane,ruanda, bruce engel
fotoğraflar: bruce engel
vaziyet planı
zemin kat planı
kesit

Mimar Sharon Davis projeyle yalnızca bir yatakhane ortaya koymaktan öte, kaliteli mekanlar üreterek sağlık personeli ve yerel halk arasındaki iletişimi kuvvetlendirmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Mimari üretimlerin, bölgenin gelişmesine katkı sağlaması ve sürdürülebilirlik ilkelerine cevap vermesi gerektiğinin önemini vurgulayan Davis, projeyi yerel malzemeler ve yapım teknikleriyle tasarlamış. Yerel ekonomiyi desteklemek için de inşaat, bölge halkı tarafından gerçekleştirilmiş. İki yapıdan oluşan tesis, iklimle dengeli bir yaklaşım ortaya koyarken bir yandan da kısıtlı bütçeyle ihtiyaca yönelik en ekonomik çözümü araştırıyor.

Ruanda’da bulunan yerel taş, yapının ana malzemesi olarak seçilirken bölgede bulunan kadın kooperatifleri de duvarlar için el yapımı tuğlalar üretmişler. Doğal havalandırma sağlamak için yükseltilen çatı, termal ve akustik performans göz önüne alınarak kiremitle kaplanmış.

Batı cephesine sıralanan odalar okaliptüsle kaplı yarı açık bir koridorla birbirine bağlanıyor. Her birinde teras bulunan odaların batı cephesinde tasarlanan geniş saçaklar, gün ışığı ve yağmurdan korunma sağlıyor. Kullanıcılar yapı içindeki ortak banyolardan yararlanıyorlar. Odalar ve banyolar dışında yapının tüm cephelerini kaplayan okaliptüs, mahremiyeti sağlarken yerel kimliği yansıtıyor.

Paylaşımlı Evler projesi, Sharon Davis’in Kadın Kalkınma Merkezi tasarımından sonra Ruanda’da gerçekleştirdiği ikinci proje olmuş. Pek çok ödül kazanan kalkınma merkezi projesi Kayonza bölgesinde 300’den fazla kadının sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlamış. Davis, Ruanda’da eski bir kiliseyi hatıra ve öğrenme merkezine dönüştürecek yeni projesi üzerinde de çalışmaya devam ediyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: