Sahiplenilen Güzellik

Terk edilmiş bir otomobil tamir dükkanının farklı işlevde bölümleri bulunan bir restorana dönüştürüldüğü projenin tasarımı, uzun süre kendi halinde kalmış yapının estetiğini esas unsur olarak kullanıyor.

Çin’de gerçekleştirilen Thanksuir Neverland’da, mevcut yapının parçalı ancak ilişkisiz mekan kurgusu, yenileme projesi kapsamında yapılan müdahaleler sonrası eskinin güzelliğini işler bir mekanla bütünleştirmek üzere yeniden düşünülmüş. Bu doğrultuda duvarların pek çoğu kaldırılmış, çatıda farklı büyüklüklerde ışıklıklar açılmış. Güney cephesi konutlara bakan yapının bu cephedeki tüm pencereleri iptal edilmiş, çevre sakinleriyle restoranın ilişkisini mesafelendirmek üzere verilmiş bu karar yapının ışıklıklar aracılığıyla aydınlatılmasının sebeplerinden biri olarak ele alınmış. 2000 metrekarelik bir alanın yenilenmesi olarak büyük ölçekli ve masraflı olabilecek projede bütçenin, büyük oranda yapısal müdahelelere ve yapının donanımına harcanması, dekorasyona ayrılan kısmın ise düşük tutulmasına karar verilmiş. Burada tasarımcılar, “eskinin güzelliğinden yararlanmak” düsturuyla hareket etmiş.

Üçgen kesitli kiriş, mekanın uzunluğunu ve açıklığını vurgulamak üzere ardışık olarak mekana eklenmiş. Burada kullanılan ahşap, çatıdan gelen doğal ışık ve dokunulmamış duvarların bir aradılığı ile tasarımcılar, mekanın dokusunda karşıtlıktan doğan uyuma atıfta bulunuyor. Yapı boyunca devam edecek şekilde eklenen cam avlu ise üç kat arasında bir ortaklık kurmayı ve sıkıcı olarak görülen bodrum kata dış dünyadan duyusal bir bağ eklemeyi amaçlıyor.

Yapı içinde, mümkün olduğunca ham halleriyle kullanılabilecek ve hem birbiriyle hem de yapının özgün dokusuyla bir arada bulunabilecek olan malzemeler tercih edilmiş. Yapı genelinde bu bağlamda sıklıkla kullanılan ahşap, yeraltı barında döşeme olarak da kullanılmış. Herhangi bir kaplama yönteminin kullanılmadığı metal levhalar da giriş kapısı olarak eklenerek; ahşap, metal ve betonun güçlü etkisini kurmak amaçlanmış.

Mekanı sadece estetik ve işlevsel kaygılarla tasarlamak değil, özellikle ticari işlevli ve kullanıcısıyla doğrudan ilişki kuran restoran gibi işlevlerde mekan algısına dönük bir söz üretmek gerektiğini düşünen tasarımcılarına göre herhangi bir parçasından dahil olunabilen açık, çeşitlenen fakat bütüncül bir dili bulunan proje, işletme yönetimini de daha ekonomik ve verimli kılıyor.

Etiketler: