Sıradışı Kütüphaneler

Güney Kore'de tasarlanan kütüphane birimleri, kamuya yeni açılmış bir alanı canlandırmak için yapılan bir proje dahilinde üretilmiş. Küp formundan türeyen tasarımlar, kullanılan malzemelerle göre farklı kimlikler kazanıyor.

"Mobil Kütüphane" projesi, son 60 yıldır gıda bakanlığı tarafından kullanılan 100,000 m2'lik alanın kamusal kullanıma açılması ile buranın yeniden canlandırılması için Seoul Inovasyon Parkı ve şehir yönetiminin ortak girişimi sonucu ortaya çıkmış. SpaceTong tarafından tasarlanan projede inovasyon parkının logosundaki küp referansından esinlenilmiş. En sade geometrik formlardan biri olan küpün taşıdığı potansiyelleri ortaya çıkaran tasarımlar, kullanılan malzemelere göre farklı kimlikler kazanıyor. Pavilyonlar, isimlerini de bu malzemeler üzerinden alıyorlar. Dört pavyondan üç tanesi formlarındaki keskin hatları korurken, membran kullanılan kütüphane, eğrisel formu ile diğerlerinden ayrılıyor.

fotoğraflar: june-young lim

“Bitişik Blok” pavyonu, arazideki en büyük kütle olan yapıya eğik bir açıyla eklemlenirken, 6 katlı binayı insan ölçeğine indiriyor. Kütüphane, sergi ve toplanma alanı olarak kullanılan strüktürün içinden, eklendiği binanın tuğla duvarıyla temas devam ediyor. İnşaatlarda sıklıkla kullanılan boruların renklendirilip dikey olarak dizilmesiyle oluşan ikinci pavyonda, parktaki ağaçların diziliminden esinlenilmiş. Aralıklı yerleştirlen borular sayesinde çevre ile kurulan görsel iletişim kesintiye uğramıyor. “İlüzyon” pavyonu, cephelerini kaplayan paslanmaz çelik yüzeyler sayesinde içinde bulunduğu parkı yansıtıyor. Yüzeyde yansırken dalgalan görüntüler, parkı bir tabloya dönüştürüyor. “Membran” pavilyon ise aslında önce lüks bir çadır olarak üretilmiş ancak daha sonra projeye dahil edilmiş. Bir çiçek tomurcuğundan esinlenilen tasarım, gündüz estetik bir görünüm sunarken, geceleri bir fener gibi etrafını da aydınlatıyor.

Etiketler: