Steven Holl’den Düzensiz Açıklıklar

Görsel sanatlar okulu, oyulmuş hacimler ve kaydırılmış kat planları ile oluşturduğu düzensiz formla öğrenciler ve departmanlar arası etkileşimi tetikleyecek mekansal ilişkiler doğurmayı amaçlıyor.

Iowa Üniversitesi Sanat ve Sanat Tarihi Okulu için tasarlanan yeni Görsel Sanatlar binası, 1936’da inşa edilen ve 2008’de yaşanan taşkınlarda büyük zarar gören orijinal yapının yerini almak üzere tasarlandı. Yeni yapı, yine Steven Holl Architects tarafından 2006 yılında gerçekleştirilmiş olan Art Building West ile küçük bir kampüs oluşturarak kütüphane ve sosyal alanlarıyla bir çekim noktası haline geliyor. Yapıların birlikteliği, görsel sanatlar üzerine öğrenim, öğretim ve üretim faaliyetlerini bir araya topluyor.

fotoğraflar: iwan baan, eric dean, chris mcvoy
vaziyet planı
ışık diyagramı
kesit
kuzeydoğu görünüşü
güneybatı görünüşü
1. kat planı

Arts Building West’in düzlemsel kompozisyonuna karşılık, yeni bina hacimsel bir düzen oluşturuyor ve boşluklu formunu düşeyde gerçekleştiriyor. Okulun bütün departmanları arasında en yüksek seviyede etkileşim sağlama gayesi ise mekanlar arasındaki sosyal dolaşımı şekillendiriyor.

Ara bağlantılar ve geçişler, sanat okulunun tasarımında önemli bir yere sahip. Okuldaki farklı departmanlar arası gelişecek çok disiplinli işbirliklerini kolaylaştırmak adına kütlede açılan oyuklar kullanılmış. Bu açıklıklar ile öğrencilerin karşı tarafta olan aktiviteleri görebilmeleri ve birbirleriyle tanışmaları için bir itici güç yaratılmak amaçlanmış. İç dolaşım aksına bakan stüdyo duvarlarında kullanılan cam yüzeylerle de bu etkileşim desteklenmiş.

Yapının cephesinde paslanmaz çelik ve mavi-yeşil renklerinde çinko paneller kullanılmış. Ayarlanabilir kare camlarla ise ışık ve hava dolaşımı kontrol edilebiliyor. Oluşturulan “ışık merkezleri” ile ise doğal ışığın yapının merkezine kadar ulaşmasını sağlıyor. Düşeyde ilerleyen 7 oyuk kaydırılmış kat zeminleri ile farklı geometriler yaratıyor ve bu geometriler de birçok balkon yaratarak dış mekanda toplanma ve enformal çalışma alanları meydana getiriyor. Bu mekansal oluşum yapının 4 katı arasında da bir etkileşim doğuruyor. Merdivenler de okul içindeki sosyal etkileşimi besleyen bir öğe olarak var oluyor, yer yer masaların olduğu küçük toplanma alanlarına, yer yer ise yerleştirilen koltuklarla alternatif çalışma mekanları yaratan daha geniş alanlara açılıyor.

Kampüsün ana ızgara planı Iowa Nehri ile bölünüyor ve arazinin bittiği kayalık alanla birlikte organik bir görüntü kazanıyor. Arts Building West yapısı, formundaki farklı bitişlerle bu düzensiz geometriyi yansıtırken, yeni okul binası ise sade planı ile orijinal düzene geri dönüyor ve yeni bir yeşil alan tanımlıyor.

Okul, antik metal şekillendirme tekniklerinden en yeni sanal gerçeklik teknolojilerine uzanan; seramik, 3 boyutlu tasarım, metal sanatları ve takı, heykel, baskı resim, resim, grafik tasarım, video sanatları, fotoğraf gibi birçok dalı barındırıyor. Bu bölümlerin yanı sıra galeriler, ofisler, çatı stüdyosu ve Sanat Tarihi bölümü için de eğitim alanları bulunuyor.

Etiketler: