Strüktürel Habitat

Vincent Callebaut Architectures, sürdürülebilirlik mottosuyla tasarladığı "Ahşap Orkide" projesiyle Uluslararası Mimarlar Birliği'nden Onur Ödülü aldı. Proje, içinde yaşanabilen strüktürel bir habitat yaratıyor.

Uluslararası Mimarlar Birliğinin Mart ayında düzenlediği MOLEWA yarışması (Mount Lu Estate of World Architecture), Çin'in Ruichang kentinde bulunan dünyanın en büyük botanik parklarından birinin yanında, kültür ve ticari birimlerin bulunacağı bir kompleks tasarlanması adına açılmıştı. Yarışmada Vincent Callebaut Architectures tarafından tasarlanan ve onur ödülü kazanan Ahşap Orkide projesi, yarışmanın talep ettiği bu işlevleri bitkilendirilmiş alışveriş ağının içinde çözüyor.

sürdürülebilirlik,karma yapı,vincent callebaut architectures,avm,habitat,
illüstrasyonlar: vincent callebaut architectures
vaziyet planı
kesitler
görünüşler
form diyagramı

Proje, nüfus fazlalığının, hava ve çevre kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya çalışırken turist akışı için de sistemli program öneriyor. Kamusal ve bireysel alanların yer aldığı yapı, içinde oturulabilen ve bütün strüktürü kaplayan bir habitat sunuyor. Yapı içinde kullanılan malzemeler geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor, böylece ekonomik değeri artırıcı ve atık oranını azaltıcı bir duruş sergiliyor. Sürdürülebilirlik ana başlığıyla tasarlanan yapı, yenilenebilir enerji kullanımına yöneliyor: jeotermal enerji, yağmur suyunu depolama, gün ışığından yüksek oranda yararlanma, rüzgar türbinleri ve iç mekan havasını temizleyen çatı bahçesi.

Strüktürün tasarımında doğada bulunan altın oran gibi sayısal dizilimlerden ve doğayı mekanık olarak kopyalama bilimi olan biyomimetikten etkilenilmiş. Alışveriş yapısının ana elemanları prefabrik ahşap strüktürlerle oluşturulurken biçimsel olarak orkide çiçeğinin taç yapraklarından esinlenilmiş.

[embed]https://youtu.be/AFd3VVCxc90[/embed]

Etiketler:

İlgili İçerikler: