Yeni Yaşam Köyü

Kadınlara sağlıklı bir hamilelik süreci için destek olmanın ötesinde onları güçlendiren bir deneyim sunmayı da amaçlayan merkez, “köy” kurgusu içinde yerel mimariden beslenen bir yaşam alanı sunuyor.

Anne ve yeni doğan ölümlerinin önemli bir sorun teşkil ettiği Malavi’de gerçekleştirilen proje, hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını amaçlayan bir bakım merkezi sunuyor. Mass Design Group tarafından prototip proje olarak geliştirilen tasarım vernaküler mimariden temellenen bir “köy” olarak şekilleniyor. Küçük birimler ve avlulardan oluşan proje; hamileliklerinin 36. haftasından itibaren bakım merkezine yerleşebilen anne adaylarına sağlıklı, güvenli ve konforlu mekanlar sunmanın yanı sıra değerli bir yaşam alanı vermeyi de ilke ediniyor. Merkezde geçirilen süreyi yalnızca bir bekleme süresi olarak değil, kadınlara güç verecek bir deneyim haline getirmeye odaklanıyor.

Küçük ve birbirinden ayrı yapıların meydana getirdiği bir küme olarak kurgulanan merkez, her biri 4 yataklı üç odaya sahip üç birimden oluşuyor. Proje ayrıca bakanlık önerisinde belirtilen sayıyı iki katına çıkararak her birim için 2 ayrı tuvalet/banyo sunuyor. Konaklama birimleri ile ortak alanları (mutfak, muayene odası, cep sineması, derslik) birbirine bağlayan yollar saçaklarla güneşe ve yağmura karşı korunaklı bir hale gelirken mekandaki topluluk ve birliktelik hissini destekliyor. Malavi’de halkın daha çok dışarıda vakit geçirdiğini dikkate alan tasarım, misafirlerine birlikte vakit geçirebilecekleri ve etkileşime girecekleri alanlar sunuyor.

Metal çatı örtülerini taşıyan kirişlerde ahşap strüktürler tercih edilmiş. Bölgede bulunan ahşabın istenen dayanımda olmaması üzerine malzeme birleşim detayları üzerine özel olarak çalışılarak istenen taşıyıcı özelliklere sahip strüktürler elde edilmiş. Çatı geometrisi bölgenin değişken iklimi göz önüne alınarak tasarlanmış. Gün ışığının pencerelerden içeri doğrudan girmemesi yapıların gündüz serin kalmasını, duvarlar tarafından emilmesi ise gece iç mekanların pasif bir şekilde ısınmasını sağlıyor. Keskin açılı çatılardaki oluklar yağmur suyunu direne ederek köyün su tutma havzasına akıtırken, yerleştirilen güneş panelleri de ışıklandırma için gerekli enerji kazandırıyor.

Yerel olarak üretilen sıkıştırılmış toprak bloklarından inşa edilen merkezin ülkenin ihtiyaç duyulan farklı bölgelerinde de rahatlıkla uygulanması ya da uyarlanması planlanmış. Bu malzeme seçimi projenin hem çevresel etkisi hem de maliyeti açısından önem taşıyor. Yerinde üretilen bloklar, bölgedeki işçilerin bu yapım bilgisine de sahip olmasını sağlamış.

Etiketler: