Yerelin Geleceği
Mimarlığın, gerçekleştiği yerdeki insanlara ve kaynaklara yaklaşma biçimlerinin sebep olacağı sosyal ve çevresel etkileri sorgulayarak şekillenen proje, Hürmüz Adası’nın geleceğine olumlu bir iz bırakmayı amaçlıyor.
Hürmüz Adası’nın ekonomik durumu ve geçmişte yaşanan bir dizi çevresel başarısızlık sebebiyle, bölgeden çıkarılan kırmızı toprağın kullanımı, bugün hala ada yerlileri arasında mevcut doğal kaynakların yağmalanması olarak algılanıyor. İlk olarak 2014 yılında başlayan projede inşa edilen yapıların halk tarafında yakılması süreci durdururken, işverenin yaklaşımını değiştirmesine ve mevcut şartların daha iyi çözümlenerek bir proje geliştirilmesine neden olmuş. Bu algıları kırabilmek ve mevcut kaynakların kısıtlılığına bir çözüm getirebilmek adına adada katılımcı bir süreç içinde, farklı disiplinlerden insanların bir araya geldiği bir atölye çalışması düzenlenmiş. Bu atölye çalışmasının sonucunda ortaya çıkan fikirle oluşan çevresel, kendi kendine yetebilen ve adanın turizm trafiğini artırmayı hedefleyen proje ise toplum merkezi, turist danışma bürosu, yolcu istasyonu, bisiklet kiralama alanları, kafeterya ve restoranlar, atık dönüştürme yönetim merkezi, çeşitli turist konaklama alanları ve çok sayıdaki kentsel mekandan oluşuyor.
Toplum merkezinin inşasıyla ada yerlilerinin projeye katılımını hedefleyen tasarım ekibi uygulayacakları proje için, yerel ve uluslararası örnekleri göz önünde bulundurarak, Nader Khalili’nin geliştirdiği “Superadobe” tekniğini kullanmaya karar vermiş. Uzun kum torbaları, dikenli tel, çimento ve inşa alanından çıkarılan toprağın yapı malzemesi olarak kullanılmasıyla, geleneksel toprak mimarlığını çağdaş ve güvenli inşa tekniğiyle birleştiren bu tekniğin adada uygulanabilecek en çağdaş çözümlerden biri olduğu kararına varan ekip, bu kompleksi “Rong” olarak adlandırmış. Üzerinde yürünebilen bir kentsel mekan olan Rong, adanın jeomorfolojisine uyum sağlıyor ve bölge insanlarının gerçekliğini kabul ederek onları bu sürdürülebilir ve geri dönüşümlü yapıya katılmaya davet ediyor.