Yunanistan'da Ekonomik Krize Yeşil Çözüm

Yunanistan'da, ekonomik kriz ve orman yangınlarının ardından ülkede ilk kez gündeme gelen ekolojik sürdürülebilirlik, çevre politikaları ve küresel ısınma gibi sorunlara karşı kentsel tarım bir çözüm olarak öneriliyor.

fotoğraf: nikolas giakoumidis

Kentsel tarım, Yunanistan'da ilk kez 2007 yılındaki yangınlar sonrasında bir çözüm önerisi olarak öne sürülmüştü. Çevresel politikaların geliştirilmeye başlandığı bu süreç, aslında bir "Rönesans Dönemi" olarak görülüyordu. Aynı dönemde olimpiyat oyunlarına karşı kamusal alan kullanımının sorgulandığı bir hareket gelişiyordu. Öte yandan orman yangınlarının artmasından ötürü, küresel ısınma ve doğayı koruma çözümlerine de Yeşil Hareket, Gerilla Bahçecilik gibi yeni arayışlar getirilmeye çalışılıyordu. Bu dönemde kurulan çevre dostu kuruluşlar, 2009 yılındaki seçimle ilk kez Avrupa parlementosuna girdi. İlk öne çıkan kentsel tarım denemeleri, 2011'deki krizden sonra, Atina’nın güneyinde kalan Ellinikon Havaalanı, Selanik'teki eski askeri kamp alanı ve banliyölerde yapıldı. Yaygınlaştırılmaya çalışan bu girişimin, ekolojik problemlere çözüm olacağı ve mahalle hayatını iyileştireceği öngörülüyor. 2004 Atina Olimpiyatları için kurulan Hellinikon Olimpiyat Köyü, 2012 yılından bu yana her sonbaharda fikir alışverişi ve dayanışma amacıyla kurulan, yüzlerce insanın katıldığı “Festival of Solidarity and Cooperative Economy“ (Dayanışma ve İmece Ekonomi Festivali), bu süreçte atılan önemli adımlardan biri olarak görülüyor. Selanik’teki askeri kampın bir kentsel tarım alanına dönüşmesi için çalışan Transeuropa Karavanları’nın Perka Selanik kolu da gönüllülük esasına dayanan önemli oluşumlardan biri olarak sayılıyor. Yöre halkıyla buluşup bu alanda neler yapılabileceğini tartışan, imece usulü alanı işleyen ve bir anlamda yöre halkına “sürdürülebilirlik ve doğa” tohumunu eken Perka; organik, biyodinamik ve doğal çiftçilik kavramlarını aşılamaya çalışıyor.

1970’lerde ilk kez batı kentlerinde ortaya çıkan kentsel tarım, seri üretim ve hızlı tüketimin bireylerin hayat kalitesine olumsuz etkileri olacağından hareketle doğmuştu. Doğal sürdürülebilirlik arayışı içinde olan kentsel tarım, sağlıklı gıda üretimini vurgulayarak doğayla kurulan ilişkinin tekrar tanımlanmasını hedefliyor. Bunların yanı sıra, kentsel tarımla sorumluluk sahibi, kolektif bir eylem yürütebilen, bir araya gelip zaman geçirebilen birey topluluklarının oluşması amaçlanıyor.

Perka Selanik'in videosunu buradan izleyebilirsiniz:

[embed]https://youtu.be/5eI0fkevr6g[/embed]


Kentsel tarımla ilgili diğer haber ve projelere buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

İlgili İçerikler: