Zincirleme Tepkimeler: İklim Değişikliği, Göç, Savaş

DİRİM DİNÇER

Amerikalı mimarlık ofisi Diller Scofidio + Renfro (DS+R)'nun, 2008 yılında sanatçı Laura Kurgan ve Mark Hansen ile bir araya gelerek üzerinde çalışmaya başladığı Exit, göç ve bunun temel sebeplerinden iklim değişikliğine odaklanan, veri görselleştirmesiyle üretilmiş bir seri hareketli haritadan oluşuyor.

Ancak, Exit'in ilk üretildiği yıldan bu yana dünyada pek çok şey değişti. DS+R'nun ortaklarından Elizabeth Diller'a göre, küresel nüfus bir milyar arttı, mülteci sayısıysa beş katına çıktı. 2015'te Paris'teki iklim zirvesiyle paralel bir tartışma ortamı yaratmak için yeni verilerin ve dramatik değişimlerin yansıtılması adına güncellenmesi gerekti. Çünkü Diller'ın ifadesiyle: "Biçimlendirilen veri, empati, uyarı ve dehşet üretebilir."

Oldukça tartışmalı geçen COP21 (Paris İklim Zirvesi)'nin düzenlendiği esnada da gezilebilen sergi, 25 Kasım - 10 Ocak tarihleri arasında Paris'teki Palais de Tokyo'da ziyarete açıktı. The Foundation Cartier'in de sunumuna katkı sağladığı bu multimedya yerleştirme, ziyaretçileri çevreleyen bir mekan içinde, altı tematik haritadan oluşuyor. Haritalarsa şu şekilde adlandırılıyor: Kentler üzerinden dünya nüfusundaki değişimler, göçmenlerin memleketlerindeki ailelerine gönderdikleri para trafiği, zorunlu göç ve siyasi mültecilerin dünya üzerindeki hareketi, afetler, deniz seviyesinin yükselmesi ile dilsizleşme ve ormansızlaşma. Detaylı bir veri girişini hayal gücüyle bir araya getirerek yapılan bu veri görselleştirme, verilerin anlaşılmasını kolaylaştırarak günümüzün en ciddi sorunlarına yakınlaşılmasını sağlıyor.

Örneğin, ülke bayrakları aracılığıyla anlatılan zengin devletlerden fakir olanlara gerçekleşen transfer politik bir akışı değil, eve para yollayan göçmenlerin aracılığını temsil ediyor. Siyasi Mülteciler ve Zorunlu Göç haritasında, her on tanesi bir piksel olarak görselleştirilen insanların dünya üzerindeki hareketi, sanal bir kum fırtınasını andırıyor. Bu haritaya zaman katmanı da eklendiği için savaşların insan hareketleri üzerindeki dramatik etkisi çok belirgin bir şekilde algılanıyor.

Bunların dışında; şu anda dünya genelinde 19,5 milyon mültecinin ve 38 milyondan fazla da yerinden edilmiş insanın varlığını, Brezilya, Endonezya ve Kamerun'a odaklanarak görsellenmiş orman kaybının ciddiyetini ya da 6.700 dilin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da çevrenizi saran hikayede okuyabiliyorsunuz.

Güncellenmesine önayak olan iklim zirvesinde her ne kadar ortak bir noktaya varılmış, belli farkındalıkların altı çizilmiş de olsa, sadece basit ekolojik çözümler üreterek alınacak önlemler yeterli değil. Sorun bundan çok daha ciddi ve karmaşık. Exit, buradaki karmaşık ilişkiler ağına da işaret ediyor.

"Bu iş yargılamıyor, sadece verilerin kendilerini ifade etmesine izin veriyor" diyen DS+R'nun ortaklarından Elizabeth Diller'a göre Exit, iklim değişikliklerini tartışmanın, ekonomik sistemi ya da göç ve sebeplerini ortaya koymadan mümkün olmadığını ortaya koyuyor.

Çünkü Exit, bilgi teorisyeni Paul Virilio'nun küresel göçün karmaşıklığının politika, ekonomi ve ekolojiyle olan ilişkisi üzerine fikirlerinden temellenmiş. Ekip, bu ilişkileri tekil olarak düşünmenin, ekoloji bilgilerini politika ve ekonomiden ayırarak bakmanın gerçeği yansıtamayacağını belirtiyor. Coğrafi kodlarla oluşturulan bu panoramanın, mekanı sarmalayan sesle birleşerek ürettiği deneyimin, bir araya gelmezse görünmez olan bu karmaşık ilişkileri ortaya çıkarması amaçlanmış.

Felsefeyle başlayan projenin sanatçı, coğrafyacı ve istatistikçilerden oluşan bir ekibe evrildiğini belirten Diller, dünyanın da aynı şekilde disiplin sınırlarının ötesine geçerek düşünmesi gerektiğinin altını çiziyor.

2008-2015 arasındaki veri girişiyle yapılan harita güncellemelerini aşağıdan izleyebilirsiniz.

Etiketler:

İlgili İçerikler: