Otoparktan Meydana Bir Kentsel Dönüşüm Hikayesi

İsveç'te yer alan meydan projesi, kentsel mekan yaratmak için dönüştürülen bir AVM otoparkı. Tek bir meydan içine yerleştirilen 6 farklı bölümden oluşan açık alan, yer döşemesinde kullanılan doğrusal örüntüler ve aydınlatma detayları ile tasarımsal bütünlüğünü koruyor.

İsveç’te gerçekleştirilen meydan tasarımı projesi, yoğun konut dokusu içinde verimli kentsel açık alanlar sunamayan Täby şehrinde kentsel yaşamı canlandırmak adına geliştirilmiş. 1960’larda yürürlüğe giren ve o zamanlar ülkede yaşanan konut sıkıntısını gidermek amacıyla 1 milyon ev yapımını ön gören projeyle birlikte şehirlerdeki yapıların sayısı giderek arttığında, insanların bir araya gelmek ve kenti yaşamak için kullanacakları açık alanların olmadığı fark edilmiş. Bu sorunu gidermeyi amaçlayan Täby şehir yönetimi, bir alışveriş merkezinin otoparkını bir çok aktiviteye ev sahipliği yapacak olan meydana dönüştürmeye karar vermiş.

fotoğraflar: wichmann+bendtsen, åke lindmann

Bir “fırsatlar mekanı” yaratmak isteyen Polyform mimarlık ofisi tarafından tasarlanan meydan, aslında kendi içinde farklı işlevlere hizmet eden 6 bölümden oluşuyor. Oturma alanı, alışveriş alanı, açık hava sahnesi, oyun parkı, ışık alanı ve su alanı olmak üzere tanımlanan bölümler, zeminde devam eden doğrusal döşeme örüntüsü ile görsel bağlantısını koruyor. Mekanları bir arada tutan bir diğer bir diğer tasarım elemanı da ışıklandırma. Ülkenin özellikle kış aylarında azalan aydınlık gün sayısı düşünüldüğünde, tasarımdaki ışıklandırma önemli bir yer tutmuş. Standart aydınlatma elemalarından ayrı olarak, meydanı yanından geçen yoldan ayıran L formlu kent mobilyaları da kullanılmış. Meydan aydınlatmasının bir parçası olan bu L şeklindeki birimler, aynı zamanda hem oturma elemanı hem de bisiklet park yeri olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca meydana yerşelitirilen pavyonlar, dönemsel olarak kiralanabilir kapalı mekanlar sunuyor.

Tasarımdaki çok işlevli yerleşimler ve ışıklandırma detayları; meydanın yılın her döneminde aktif bir kentsel yaşama imkan vermesi ve farklı zaman dilimlerinde farklı atmosferler oluşturması için düşünülmüş.

Etiketler: