Aš Hatıra Parkı
SOA architekti ve Ateliér KONCEPT iş birliği ile tasarlanan Aš Hatıra Parkı, kentin yeniden canlandırılması ve gelişimi için, bölgenin coğrafi ve sembolik potansiyelini temsil eden bir konsept sunuyor. Proje, ziyaretçilere geçmişin unutulmuş değerlerini hatırlatmayı ve kentin çalkantılı tarihi boyunca rehberlik etmeyi amaçlıyor.
Parktaki interaktif noktalar modern bir bilgi sistemi olan Time Trip mobil uygulamasını destekliyor. Bu yenilikçi yaklaşım ziyaretçileri sadece bilgilendirmekle kalmıyor, aynı zamanda eğlendiriyor.
Tasarımın temel kompozisyonu, Goethe Meydanı çevresindeki kent parkından Okružní Caddesi'ndeki orman parkına kademeli bir geçiş yaratarak, uzamsal-zamansal bir paralellik yaratıyor. Bu konsept, şehrin tarihi dönemlerinin çeşitliliğini yansıtan parkın botanik ve mimari unsurlarını birbirine bağlıyor.
Bölgedeki kalıntıların ortaya çıkarılması için arkeolojik araştırmalarla başlayan çalışma kapsamında, Lutheran mezarlığının eski ve yeni bölümlerini birbirine bağlayan kentin en eski taş köprüsü de restore edildi. Alanda keşfedilen metreler uzunluğundaki tarihi mahzenler, kültürel etkinlikler için kullanılarak kentin geçmişiyle bugünkü yaşam arasında bağlantı kuruyor.
Park boyunca dolanıp ahşap platformlara ve yürüyüş yollarına bağlanan yaya köprüsü, çelik yapı ile ahşabın alışılmadık bir kombinasyonunu sergiliyor. Sel riskini azaltmak ve yerel su döngüsünü iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla, tüm yüzeyler suyu etkin bir şekilde emebilecek şekilde tasarlandı.
İlgili İçerikler:
-
Skylight Hut
-
Masaryk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sanat Stüdyoları
-
Olağan Deneyimler ve Tasarlanmamış Mekanlar Üzerine Bir Deneme
Olağan olanın pek de rağbet görmediği modern dünyada, insan elinin değmediği ne kaldı söylemek güç. 21. yy mimarlık pratiklerinde yer alan "Kendiliğinden olanı, olağanüstü hale getirmeden dengeyi bulma"ya yönelik tartışmalar üzerine düşündükçe günlük hayatta çeşitli öznel filtreler geliştiriyor insan zihni.
-
Sifnos'ta Bahçeli Ev
-
Fidanlık: Temeşvar için 1.306 Bitki
-
Prag'da Bir Orman Kulübesi
-
Théâtre de Verdure
-
Yapay Zekâ Destekli Kent Tahayyülleri
Mimarlığın ve yapılı çevrenin geleceğini yapay zekânın gözüyle hayal edersek nasıl olur? Geçtiğimiz yıl Archinect, Generative Futures: An AI + Architecture Storytelling Challenge yarışması adı altında, işte bu sorunun cevabını aramak üzere bir çağrı yayınladı.