MO Sakarya Şubesi’nden Afet Senaryosu ve Geçici Barınma Yapıları Önerisi
Mimarlar Odası Sakarya Şubesi tarafından oluşturulan Çalışma Grubu, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından depremin yıldönümünde “Afet Senaryosu ve Geçici Barınma Yapıları Önerisi”ni kamuoyunun bilgisine sunuyor.
Çalışmalarını AFAD Sakarya İl Müdürlüğü’ne sunan Çalışma Grubu talep gelmesi durumunda AFAD Genel Merkezi için de sunumlar gerçekleştirebileceğini belirtiyor.
Aysel Kurt, Ayşegül Özer, Bora Altınışık, Burak Bozkurt Ateş, Buse Fazlıoğlu Erol, Duygu Çetin, Halil Okka, Hilal Demirtürk, Hilal İlayda Lüy, Muharrem Duman (Koordinatör) ve Rümeysa Bilen’den oluşan Çalışma Grubu’nun hazırladığı “Afet Senaryosu ve Geçici Barınma Yapıları Önerisi” kitapçığının çıkış noktası ise aşağıdaki maddelerle özetleniyor:
Neden Bir Deprem Senaryosu?
- Şüphesiz yeryüzünde yaşayan her insan, her canlı güvenli yapılarda yaşamayı hak ediyor. Ancak ülkemizdeki mevcut yapı stoğunun deprem hazırlığının yeterli olmadığı hepimizin malumudur. Bu yapı stoğunun depreme kadar güvenilir hale dönüştürülmesinde geçecek zamanı göz önüne alacak olursak, bu zaman zarfında yeni bir depreme hazırlık yapmak ayrıca zorunludur.
- Ülkemizin mimarları ve mühendisleri yapılarımızı daha iyi tanımaktadır. Yaşayacağımız yeni depremlerde mimarlar ve mühendisler eli kolu bağlı beklemek yerine arama kurtarma faaliyetlerine katkı sunabilir. Bu katkı, yapıların planlarını daha iyi okuyabilecekleri için arama kurtarma faaliyetlerini hızlandırabilir.
- Deprem sonrasında mevcut yapı stoğunda hasar alan yapıların ve yardım bekleyen vatandaşlarımızın durumunu hızlıca tespit etmek için mimarlar ve mühendisler bu süreci en hızlı şekilde yürütebilir.
- Mimarlar ve mühendisler arasından da gönüllü olarak yeni arama kurtarma ekipleri kurulabilir.
Neden Geçici Yaşam Üniteleri?
- Çadırlar, kısa süreli sorunların çözümüne katkı sunsa da uzun süreli çözümün bir parçası olamazlar.
- Konteynerlerin taşınması ve kurulması zor ve uzun zaman almaktadır. Daha kolay taşınan ve daha hızlı kurulan yaşam üniteleri gereklidir.
- Bu depremleri yeniden yaşayacağımız bir gerçek, o nedenle deprem sonrası için bir geçici yaşam ünitesi geliştirilmelidir. Ünitelerin, ihtiyaç anında defalarca kullanabilecek şekilde düşünülmesi ve uzun yıllar saklanabilmesi amacıyla kolayca depolanabilmesi önemlidir.
- Konteyner kentlerin ilerleyen yıllarda ne olacağı ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Konteyner kentler gibi anlık çözümler yerine daha uzun soluklu çözümler üzerine çalışılmalıdır.
Bu çalışma, açık erişim olarak herkesle paylaşılıyor ve geliştirilmesi konusunda yapılacak iş birliklerine açık. İş birlikleri için Mimarlar Odası Sakarya Şubesi ile iletişim kurulabilir.
Kitapçığın tamamına buradan ulaşmak mümkün.
İlgili İçerikler:
-
ICOMOS Türkiye “Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planları Hakkında” Görüşünü Yayınladı
-
İSMD Depremden Etkilenen Mimarlık Öğrencilerine Staj Desteğini Devam Ettiriyor
-
Mimarlar Odası'nın Perspektifinden İstanbul'un Cumhuriyet Yüzyılı Sergisi Yeniden Açılıyor
-
Philip Johnson'ın "Glass House"u ile Shigeru Ban’ın "Paper Log House"u Bir Arada
-
2024 Ulusal Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu
-
2024 Yılı Oktay Ekinci Basın Ödülleri ve Çevreye Katkı Özel Ödülü Sahiplerini Buldu
-
Deprem Farkındalığı Tayvan'da Büyük Bir Felaketi Önledi
-
2024 Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Büyük Ödüller ve Ödül Adayları Belirlendi