2018 RIBA Altın Madalyası Neave Brown’ın Oldu

Mimar ve sanatçı Neave Brown, Birleşik Krallık Mimarlık Enstitüsü tarafından verilen 2018 RIBA Altın Madalya ödülüne layık görülen isim oldu. Brown, sosyal konut konusunda bir öncü olarak nitelendiriliyor. Ödül, mimarın sağlık durumu göz önüne alınarak 2018 beklenmeden açıklandı.

Neave Brown (2017). Fotoğraf: Garath Gardner
Alexandra Road, yapım aşamasında
Alexandra Road sıra evleri

Londra’daki Camden Belediyesi için tasarladığı ve 70’lerde inşa edilen Alexandra Road konutları, mimarın en çok bilinen işlerinden. Brown, alışveriş alanları, atölyeler, bir toplum merkezi, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için okul, bir çocuk merkezi, öğrenme zorluğu yaşayan gençler için bir bakım merkezi ve 16.000 metrekarelik kamusal parka sahip 500 konutluk projeyi, bir “şehir parçası” olarak betimliyor.

RIBA başkanı Ben Derbyshire, mimarın modern İngiliz konut gelişimine katkısının çok derin; mimarlar, yerel yönetimler ve mimarın konut projelerinden birinde yaşamış olanlar için ise ilham verici olduğunu belirtiyor. Mimarın öncü fikirleriyle geliştirdiği projelerinde her eve kendine ait bir ön kapı, paylaşımlı bahçeler, esnek yaşam alanları ve özel dış bahçeler sağladığını ve toplulukları her zaman projelerinin kalbine yerleştirdiğini söylüyor.

88 yaşındaki mimar, bütün projeleri İngiltere miras listesinde bulunan tek yaşayan mimar olma özelliğini taşıyor.

Etiketler: